Wednesday, October 14, 2009

Meteoor waargenomen boven Nederland en Belgie.. ( nos)

Meteoor te zien boven het hele land


In heel Nederland berichten mensen over een 'vuurbal' of meteoor die ze hebben gezien. In het noorden hoorden mensen een knal en zagen ze lichtflitsen. Op Twitter loopt het vanuit het hele land storm aan meldingen over het fenomeen.

Volgens wetenschapsjournalist Govert Schilling gaat het om een hele heldere meteoor met explosie-achtige verschijnselen. Hij noemt het bijna uitgesloten dat er brokstukken op de grond worden gevonden.

Dichtbij
De Nederlandse Kustwacht heeft tientallen meldingen gekregen van mensen die een vuurbal in de lucht zagen. De meldingen kwamen vanuit het hele land. Het leek volgens ooggetuigen allemaal zo dichtbij dat ze 112 belden. Ook het KNMI, de Kustwacht en collega's uit Noordwest-Duitsland kregen meldingen binnen.

Vooral tussen 19.00 en 19.30 uur werd er gebeld.

Groningen
"Om ca. 19.00 uur vanavond trok een enorme meteoor een lang spoor langs de hemel vanuit het zuidwesten. Hij explodeerde ten noordoosten boven de stad Groningen, pas ca. twee minuten later was een harde dreun te horen van de explosie", meldt Alex Lelikakis uit Groningen aan de NOS.



Erik Alberts uit Zuidbroek maakte de foto hierboven. "Het was bij mij thuis, in Zuidbroek (Groningen). Ik stond voor het raam, en zag een felle lichtflits, en daarna in de lucht het uiteen vallen van een fel witgekleurde vuurbal in drie zichtbare kleinere ballen. Net vuurwerk. Even later (misschien een halve minuut) een doffe dreun, en de ramen trillend in de sponningen. Ik ben toen naar buiten gelopen en heb de foto genomen van het spoor dat nog zichtbaar was", vertelt Alberts.

Ook in Belgiƫ komen meldingen binnen. "Zonet een prachtige helgroene vuurbol gezien, ongelooflijk mooi", schrijft Bart Dessoy uit Aartselaar op het forum van de Volkssterrenwacht Urania.