Sunday, October 18, 2009

Communicatie storing vliegtuig... ( pole shift verstoord apparatuur... www.ge-di-christi-re.com)

Duitse straaljagers onderscheppen vliegtuig

MAASTRICHT - Twee straaljagers van de Duitse luchtmacht hebben zondagmiddag boven de Eemshaven een verkeersvliegtuig onderschept. Het ging om een toestel van Air Portugal dat al enige tijd niet meer had gereageerd op oproepen. Nadat het contact was hersteld kon het toestel ongehinderd zijn vlucht naar Kopenhagen vervolgen. Een woordvoerder van luchtverkeersleider Eurocontrol bevestigde een bericht daarover van RTV Noord.

Sinds de aanslagen op 11 september 2001 gelden strenge regels wat betreft de communicatie met vliegtuigen in het Europese luchtruim. Het toestel van Air Portugal had al sinds het passeren van Belgiƫ niets meer van zich laten horen. Ook op een noodfrequentie lukte het niet de Portugezen te contacten. Een telefoontje met de luchtvaartmaatschappij bood evenmin soelaas. In zo' n geval belt Eurocontrol met een commandocentrum van de NAVO in Duitsland die de luchtmacht van of Nederland of Duitsland inschakelt. Duitse straaljagers waren direct beschikbaar en zijn achter het toestel van Air Portugal aangestuurd.

Hoe het communicatieprobleem is ontstaan, is niet geheel duidelijk. De woordvoerder van Eurocontrol zegt dat verantwoordelijken kennelijk met iets anders bezig zijn geweest dan met communiceren.