Thursday, September 18, 2008

Vogels trekken mee met Oostenwind... ( let op...)

Oostenwind voerde heel veel roofvogels mee
Uitgegeven: 18 september 2008 09:47
Laatst gewijzigd: 18 september 2008 10:16

ZEIST - Oostenwind betekent niet alleen dat strandgasten moeten oppassen voor kwallen in de vloedlijn. De windrichting bracht vogelliefhebbers dit weekeinde een ongekend aantal roofvogels.

Op de vogeltelposten werd menig visarend, wespendief en bruine kiekendief waargenomen, meldde Vogelonderzoek Nederland (SOVON) donderdag.

De opvallende waarnemingen volgden elkaar snel op. Waren de elf visarenden die bij Dwingelderveld werden gesignaleerd vrijdag nog bijzonder, zaterdag was het al een beetje gewoon.

Bij Huizen, Lopik, Kinderdijk en Wageningen trokken die dag soms wel zestien visarenden langs. Zondag werden wederom visarenden gesignaleerd boven Kinderdijk, bij Lopik en de Dordtse Biesbosch.

Kiekendieven

Ook het aantal bruine kiekendieven was volgens SOVON fenomenaal: 151 bij Kinderdijk, 88 bij Kamperhoek, 62 in de buurt van Bloemendaal en 60 rond Lopik. De aanwezigheid van de wespendieven viel eveneens op, mede omdat ze doorgaans al in augustus via Nederland naar warmer oorden trekken om daar te overwinteren.

Op de gezamenlijke Benelux-telposten werden die drie dagen dan ook 381 visarenden, 2261 bruine kiekendieven en 1621 wespendieven geteld. "Hoewel hier natuurlijk vogels tussen zitten die dubbel zijn geteld, is het aantal ongekend."