Wednesday, September 17, 2008

Nederlandse banken verliezen 16 miljard euro...( rtlnieuws)

'Huishouden krijgt minder makkelijk een lening'Crisis kost Nederlandse banken 16 miljardDe Nederlandse banken zijn tot nu toe ruim 16 miljard euro armer geworden door de kredietcrisis.

Dat meldt de Nederlandsche Bank (DNB) in het kwartaalbericht. Wereldwijd heeft de crisis sinds de zomer van 2007 aan banken ruim 352 miljard euro gekost. De centrale bank constateert dat de Europese banken minder makkelijk leningen verstrekken aan zowel bedrijven als huishoudens.

Volgens DNB zijn Nederlandse banken in het
tweede kwartaal (april, mei en juni) minder hard geraakt dan in de voorafgaande periode. Er moest 1,5 miljard euro worden afgewaardeerd. "De omvang per kwartaal is daarmee iets afgenomen", aldus DNB. Inmiddels zouden de banken ruim twee derde van de verliezen met nieuw kapitaal hebben kunnen dekken.

De financiƫle crisis is deze week weer in alle hevigheid opgelaaid. In de Verenigde Staten is zakenbank Lehman Brothers bijna failliet terwijl branchegenoot Merrill Lynch voor een prikkie is opgekocht door Bank of America. Verzekeraar AIG is van de ondergang gered door de Amerikaanse overheid. Op de Nederlandse beurs hebben de aandelen in banken en de verzekeraars ook flinke verliezen laten zien.