Thursday, September 18, 2008

Amerikaanse markt crasht nog meer...( Engelse Europese en Aziatische markten volgen nu..)

'Washington Mutual te koop'De Amerikaanse hypotheekverstrekker Washington Mutual verkeert in een doodsstrijd.



Washington MutualVolgens de New York Times heeft Washington Mutual - een van de grootste hypotheekverstrekkers in de VS - de zakenbank Goldman Sachs in de arm genomen om zich te verkopen aan de hoogste bieder. Er zouden al gegadigden zijn, waaronder JPMorgan Chase en het Britse HSBC.

KwetsbaarAls dominostenen wankelen en vallen zelfs de meest gerenommeerde financiƫle instellingen in de VS. Vorige week moesten de hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac door de overheid worden overgenomen om hun faillissement te voorkomen. Hypotheekverstrekkers zijn kwetsbaar nu veel Amerikanen hun hypotheeklasten niet kunnen voldoen en de huizenprijzen scherp dalen.

AIGDe Amerikaanse overheid en de centrale banken proberen te redden wat er te redden valt. Eerder vandaag werd de verzekeraar AIG van de rand van de afgrond weggetrokken met een financiƫle injectie van bijna 60 miljard euro door de FED, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Daarmee is de verzekeringsgigant de facto in staatshanden gevallen.