Monday, September 22, 2008

Oceaanstromingen bepalen Afrikaans klimaat ( afrikanieuws.nl)

'Oceaanstromingen bepalen Afrikaans klimaat'
Geplaatst op vrijdag 19 september 2008 - 14:31
--------------------------------------------------------------------------------
Redactie AfrikaNieuws
--------------------------------------------------------------------------------

Jop de Vrieze,


Niet de houtkap en overbegrazing, maar oceaanstromingen op het noordelijk halfrond zijn de belangrijkste oorzaak voor de droogte in veel Afrikaanse gebieden. Dat denken internationale klimaatwetenschappers na onderzoek in het Tanganyika Meer dat grenst aan Congo, Burundi, Tanzania en Zambia.

Klimatologische telecommunicatie, zo noemen de onderzoekers deze week in het blad Science het fenomeen, dat ontwikkelingen op grote afstand invloed op elkaar uitoefenen.

De onderzoekers bepaalden met grote precisie de regenval in het Tanganyika Meer van de afgelopen 60.000 jaar. Door deze chemische analyse kwamen ze erachter dat de grootste schommelingen tegelijk plaatsvonden met de koudeperiodes in de Atlantische Oceaan, vele duizenden kilometers ten noorden van het continent.

Van meer Afrikaanse klimaatontwikkelingen zijn aanwijzingen dat ze veel indirecter en van grotere afstand beïnvloed worden dan voorheen vermoed werd. Voorbeeld hiervan is de droogteperiodes in de zuidelijke Sahara.

Hoe het verband met de Atlantische Stroming precies zit, weten de onderzoekers nog niet. Maar het lijkt erop of de grootste klimaatveranderingen in Afrika een gevolg zijn van snelle oceaanafkoeling.

De voorspellingen van droogtes in Afrika variëren enorm. Mogelijk zal de circulatie van de Atlantische Oceaan, waarvan men verwacht dat die afneemt door het broeikaseffect, een beslissende rol spelen.