Monday, March 31, 2008

Ventilatiesystemen huizen zwaar onder de loep..

Honderdduizenden mensen lopen risico's

Kamer laakt nieuw ventilatiesysteemDe Tweede Kamer maakt zich ernstige zorgen over een ventilatiesysteem in nieuwe woningen.



Tweede Kamer laakt nieuw ventilatiesysteem

De Kamer vindt het onacceptabel dat honderdduizenden mensen gezondheidsrisico's lopen door het energiezuinige ventilatiesysteem in hun nieuwbouwhuis.

Minister Vogelaar van Wonen en Wijken moet van de Tweede Kamer de bouwers aanpakken of het systeem verbieden. Een hoogleraar gezondheidstechniek pleitte dit weekend in tv-programma Zembla voor een verbod op het systeem, dat in 400.000 nieuwe woningen gebouwd is.

Door het systeem wordt de binnenkomende lucht verwarmd. Hierdoor zouden mensen last kunnen krijgen van long- en oogontstekingen en astmatische aanvallen.

Brancheorganisatie Bouwend Nederland stelt dat het systeem wordt gebruikt om te voldoen 'aan de steeds strengere energie-eisen, zonder dat onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico's', aldus voorzitter Elco Brinkman.

Alleen in de woonwijk Vathorst Amersfoort is al een op de drie mensen ziek en of heeft longklachten of ademhalingsproblemen.
De mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd.