Sunday, February 17, 2008

Opnieuw treft extreem winterweer China

Extreem winterweer China




Extreem winterweer heeft China opnieuw in zijn greep. In de zuidwestelijke provincie Yunnan zijn zeker 180.000 mensen gestrand door de sneeuwval. 14.000 kilometer snelweg is afgesloten, inclusief de zes hoofdwegen van en naar de tweede stad van de provincie, Qujing.

Volgens de plaatselijke overheid zijn al twaalf mensen omgekomen. Vier worden nog vermist.

Door de kou is in bijna de gehele stad de stroom uitgevallen. Elektriciteitsdraden en zelfs hele hoogspanningsmasten bezwijken onder ijsafzetting. De bewoners moeten zich dus in de vrieskou behelpen met kolenkachels en kaarsen.

Vanwege de afgesloten wegen is bovendien bevoorrading van de elektriciteitscentrales onmogelijk. De meeste hebben nog maar voor enkele dagen kolenvoorraad.

Nieuwjaar
Het is de tweede keer binnen korte tijd dat China getroffen wordt door extreem winterweer. Begin deze maand viel voor velen het Chinees nieuwjaar in het water, omdat de sneeuw reizen onmogelijk maakte.

Voor veel Chinezen in de steden is het nieuwjaar de enige periode in het jaar dat ze de lange reis naar hun geboortedorpen op het platteland kunnen ondernemen.

De autoriteiten waren nog bezig met het herstellen van de vorige sneeuwschade, toen ze werden overvallen door de nieuwe koudegolf. Door gebrek aan geld en faciliteiten wordt geschat dat de herstelwerkzaamheden nog tot eind maart kunnen duren.

Verwacht wordt dat het koude weer nog enkele dagen aanhoudt.