Thursday, February 28, 2008

Onbehandelbare tbc rukt op

Onbehandelbare tbc rukt op
(27 februari 2008)

Er is nog nooit zoveel resistente tuberculose geweest als nu. Ook de extreem resistente tuberculose (XDR-tbc) die vrijwel niet te behandelen is, komt nu steeds vaker voor.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren een waarschuwing afgegeven voor tbc. Ze hebben meer dan 90.000 tbc-patiënten getest op resistentie in 81 landen. Daarbij hebben ze een aanzienlijke groei gezien in de hoeveelheid resistente strengen: dit betekent dat de ziekte steeds moeilijker te behandelen is.

Tuberculose kan resistent zijn voor één soort antibiotica, maar ook voor meerdere. Als het voor meerdere geneesmiddelen resistent is, wordt het MDR-tuberculose genoemd. Jaarlijks worden een half miljoen mensen ter wereld hiermee besmet.

Tegenwoordig bestaat er ook XDR-tbc. Deze versie is resistent voor alle soorten antibiotica die tot nu toe als goede behandeling voor tbc werden beschouwd. XDR-tbc is dan ook vrijwel niet te behandelen. Deze variant is nu in 45 verschillende landen teruggevonden en lijkt zich dan ook internationaal snel te verspreiden.