Friday, February 29, 2008

Eerste gevolgen zichtbaar na aardschok Duitsland

4.150 Duitse mijnwerkers technisch werkloos na aardschok

De steenkoolmijnen in het Duitse Saargebied hebben voor 4.150 van hun 4.700 werknemers technische werkloosheid aangevraagd. De steenkoolwinning in het gebied is tot nader order opgeschort na een aardbeving afgelopen zaterdag. Dat heeft een woordvoerder van de mijnen vandaag in Saarbrücken bekendgemaakt.

4 op de schaal van Richter
Het delven van steenkool in het laatste nog actieve bekken in het Saargebied is stilgevallen. Zaterdag was er een aardschok met een kracht van 4 op de schaal van Richter, een intensiteit die nooit voordien werd opgetekend en evenmin te voorzien is, aldus de RAG-Deutsche Steinkohle (RAG-DSK).
Afgezien van 250 mijnwerkers die actief blijven voor onderhouds- en veiligheidswerken, is voor de 4.147 andere mijnwerkers technische werkloosheid aangevraagd bij het ministerie van Arbeid.

Steun
Formeel blijven ze werknemers van de RAG-DSK, maar kunnen ze gedurende maximaal twaalf maanden steun ontvangen van het ministerie. Afhankelijk van de gezinssituatie schommelt de vergoeding tussen 60 en 67 procent van het nettoloon.