Friday, February 29, 2008

Watertekort Bedreigd Olympische spelen

Watertekort in Peking bedreigt Spelen

Rechts 'The Water Cube', waar het zwemmen en schoonspringen zal plaatsvinden
De Chinese hoofdstad Peking kampt met een groeiend tekort aan drinkwater. Hoewel de slechte luchtkwaliteit er volop aandacht krijgt, lijkt het gebrek aan water een grotere zorg te zijn in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen in augustus.

Nieuw kanaal
Om het watergebrek tegen te gaan heeft China grote projecten aangevat. Op het platteland ten zuiden van Beijing wordt een kanaal gegraven dat in 2010 water van de grootste rivier van China, de Yangtze, naar het droge noorden moet vervoeren. Het eerste gedeelte van het kanaal moet versneld opgeleverd worden om nog voor de Spelen de hoofdstad van water te voorzien.

Maatregelen
Sinds Peking de Spelen in 2001 toegewezen kreeg, heeft de stad al drie miljard euro gestoken in waterprojecten. Er zijn waterzuiveringsinstallaties gebouwd, bedrijven die veel water verbruiken zijn verplaatst en het gebruik van bestrijdingsmiddelen en water in de landbouw is teruggebracht. Een vervuilende fabriek in de buurt van het grootste reservoir van de stad is verplaatst en vijftienduizend omwonenden hebben moeten verhuizen om de vervuiling van het water tegen te gaan.

Gerecycleerd water
De almaar uitdijende stad raakt voor zijn water steeds meer afhankelijk van het achterland. Boeren in omringende streken merken de gevolgen. Mede door een dalende regenval -sinds 1999 elk jaar onder het gemiddelde- is een enorm probleem ontstaan. In het Olympische dorp zullen bijna alle verwarmingen en wc's gebruik maken van gezuiverd vuilwater. Ook het Olympisch park zal geïrrigeerd worden met hergebruikt water. Maar de roeibaan zal zijn water uit het Miyun-reservoir halen.