Wednesday, February 27, 2008

Madagascar vraagt internationale gemeenschap om hulp

Bourgeois maakt 150.000 euro noodhulp vrij voor Madagaskar

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois (N-VA) maakt onmiddellijk 150.000 euro vrij voor noodhulp aan de slachtoffers van de cycloon die vorige week Madagaskar trof. Unicef zal dat bedrag in opdracht van de Vlaamse overheid ter plaatse besteden aan medicijnen, dringende voedselhulp en materiële hulpgoederen voor de Malagassiërs. Dat meldt het kabinet van de minister.

Cycloon Ivan

De cycloon Ivan, die drie dagen over het eiland trok, was één van de grootste die Madagaskar ooit troffen. Zijn doortocht ging gepaard met intense regenval, die veel schade veroorzaakte. Bijna alle steden in het pad van de storm zijn overstroomd. Grote delen van het eiland zijn nog steeds afgesloten door het water, waardoor de reddingswerken worden bemoeilijkt. Ook de voedselvoorziening is in gevaar en er is een acuut tekort aan geneesmiddelen.

Recente berichten spreken over minstens 60 dodelijke slachtoffers. "In totaal werden meer dan 200.000 mensen getroffen door de cycloon. Het grootste deel van hen is dakloos. Zij hebben dringende hulp nodig. Daarom trek ik onmiddellijk 150.000 euro uit voor noodhulp aan het getroffen eiland", aldus de minister. (belga/eb)