Monday, June 25, 2007

Vanuit stille kracht

Heilige graal in Rome
AMSTERDAM - De beroemde heilige graal ligt volgens de Italiaanse archeoloog Alfredo Barbagallo in Rome begraven. Volgens hem ligt de heilige graal, de beker waaruit Jezus dronk tijdens zijn laatste avondmaal, verborgen in een crypte onder een basiliek uit de zesde eeuw.







De heilige graal spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Ook in de Da Vinci Code stond de zoektocht naar de graal centraal.

Tot nu werd aangenomen dat de kelk Rome had verlaten. Barbagallo denkt echter dat Paus Sixtus II het voorwerp aan diaken Laurenzo toevertrouwde, die later op de brandstapel terechtkwam. De Italiaanse archeoloog vermoedt dat de graal samen met Laurenzo werd begraven. Hij baseert zich daarvoor op een onderzoek van de mozaïeken en fresco's in de kerk waarin de graal een opvallende rol speelt, schrijft het Belgisch Nieuwsblad.

Het Vaticaan staat onder toenemende druk om het graf van de inmiddels heilig verklaarde Laurenzo te openen. „We hebben een voorlopig onderzoek van de plek uitgevoerd” zegt een woordvoerder, „maar er is nog geen feitelijke beslissing genomen om de catacomben te heropenen.”