Monday, June 18, 2007

Grote groepen Gieren zijn neergestreken in Nederland

Zeker twee groepen van samen rond de 100 Spaanse vale gieren zijn neergestreken in Nederland.



Vale gieren in Nederland

2,75 meter
Het is voor het eerst dat de enorme vogels, die een spanwijdte hebben van ongeveer 2,75 meter, in zulke grote aantallen in Nederland zijn gezien. In 2003 waren de vogels hier ook, maar toen waren het er nog geen 20.


Meer
De Vogelbescherming verwacht dat de komende dagen nog meer Spaanse gieren naar Nederland komen. De vogels komen uit de Spaanse Pyreneeën, waar door nieuwe Europese wetten een grote voedselschaarste voor de vogels heerst.

Kadavers
De wetten hebben een einde gemaakt aan de Spaanse gewoonte om kadavers in de natuur te laten liggen. Begin mei meldden Spaanse media al dat hongerige gieren in de provincie Burgos zelfs levend vee aanvielen. In één geval doodden de gieren een koe en haar kalf.

Jonge ooievaars
Vogelbescherming Nederland denkt niet dat het hier zo ver zal komen. "De groep die in 2003 in Nederland was, doodde wel jonge ooievaars. Hoe ze zich nu gaan gedragen, blijft afwachten." De woordvoerder denkt dat de roofvogels niet verder vliegen dan Noord-Holland. Hij denkt dat ze uiteindelijk weer naar Spanje teruggaan.