Wednesday, June 13, 2007

menselijk bewustzijn word opgetild naar 5e dimensie

Vervuiling: jaarlijks 21.000 doden 13-06-07




In Nederland komen jaarlijks 21.000 mensen om door de milieuvervuiling. Dat is 14 procent van het totale aantal sterfgevallen per jaar. Dat blijkt uit een eerste wereldwijde VN-studie naar de effecten van het milieu op de mens.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven jaarlijks alleen al 3600 Nederlanders door luchtvervuiling. Die veroorzaakt vooral kanker.

De WHO vergeleek voor het eerst de invloed van het milieu op gezondheid in landen op alle continenten. De organisatie baseerde zich daarbij op gegevens uit 2004.

Wereldwijd zouden per jaar 13 miljoen doden voorkomen kunnen worden door het milieu schoner te maken, blijkt uit de data. En in sommige landen zou eenderde van alle ziektegevallen voorkomen worden.

Het onderzoek toont aan hoe groot de kloof is tussen rijke en arme landen. Afrikaanse landen hebben volgens de WHO de meeste milieudoden.

Dat komt vooral door gebrek aan schoon drinkwater. In Angola sterven van alle landen ter wereld in verhouding de meeste mensen daardoor aan diarree.

Gezonde levensjaren
Niet alleen leven mensen korter door milieuvervuiling, ook het aantal gezonde levensjaren neemt af.

Als meeteenheid gebruikte de WHO het aantal gezonde levensjaren dat elk jaar per duizend inwoners verloren gaat door het milieu. IJsland is zo bekeken het gezondste land ter wereld. Die milieutol bedraagt hier jaarlijks 14 gezonde levensjaren per duizend inwoners.

Onder de zwaarst getroffen landen zijn Sierra Leone, Angola, Burkina Faso en Mali, maar ook Afghanistan. In Sierra Leone kost de vervuiling inwoners de meeste gezonde levensjaren, 316 per duizend inwoners.

Kanker
De VN bestudeerde ook welke ziektes in welke landen opduiken door milieufactoren. Voor Nederland valt het forse aandeel van kanker op.

Alleen al longkanker door milieufactoren vernietigt jaarlijks 1,3 gezonde levensjaren per duizend inwoners in ons land. Andere vormen van kanker zijn in Nederland nog eens goed voor een verlies van 2,6 gezonde levensjaren per duizend inwoners.

De WHO benadrukt dat veel milieudoden gemakkelijk vermeden kunnen worden. Zo zijn er 23 landen waar meer dan tien procent van de milieudoden wordt veroorzaakt door twee factoren: onzuiver water en binnenluchtvervuiling door het koken met vaste brandstoffen zoals hout.