Thursday, March 30, 2006

wateroverlast Midden Europa

do 30 mrt 2006, 11:48
Midden Europa kampt met wateroverlast
PRAAG - Grote delen van Midden Europa kampen donderdag met wateroverlast. Duizenden mensen moeten gedwongen hun huizen verlaten. De autoriteiten in veel landen vrezen een herhaling van de zware overstromingen vier jaar geleden.


Ongeveer 10.000 inwoners van een stad in het zuidoosten van Tsjechië zijn in de nacht van woensdag op donderdag geëvacueerd wegens dreigende overstromingen. De stad Znojmo werd in 2002 al getroffen door overstromingen en de verwachting is dat de schade dit keer groter zal zijn.

Het water in de rivier Dyje steeg woensdag zodanig, dat de hulpdiensten 's avonds begonnen met de ontruiming van de stad. Ook het water in de Elbe, Morava en Vltava (Moldau) stijgt onrustbarend snel. In de hoofdstad Praag zullen voor het eerst speciale dammen worden gebruikt om te voorkomen dat de straten van de stad zullen overstromen.

De Tsjechische regering komt donderdag in spoedzitting bijeen om de dreigende overstromingen te bespreken. Vanwege de gespannen situatie in hun grensgebied hebben de Tsjechische premier Paroubek en de Oostenrijkse bondskanselier Schüssel intussen crisisoverleg aangekondigd.

Het water veroorzaakt ook problemen in de Duitse deelstaat Saksen. Het centrum van Pirna is onder water komen te staan door het stijgen van de Elbe. De bewoners worden geëvacueerd. In Bad Schandau gelegen in het grensgebied met Tsjechië moesten duizend mensen hun huizen verlaten.

In Slowakije wordt een 61-jarige man vermist uit het dorpje Modra na zware regenval, aldus een woordvoerder van de plaatselijke politie. Het hoge water zorgt verder voor grote overlast in Polen, Hongarije en Roemenië. Verscheidene rivieren zijn hier al buiten hun oevers getreden.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat desgevraagd weten dat Nederland in een ander stroomgebied ligt en dat er geen aanleiding is voor zorgen. Het waterpeil in de Rijn vertoont door stijgende temperaturen en neerslag weliswaar een lichte stijging, maar ligt nog ver beneden de alarmgrens.