Monday, March 20, 2006

nieuws

Afrikaan met toilet bezit is begeerlijk
AMSTERDAM - Het gebrek aan stromend water en deugdelijk sanitair in Afrika is zo nijpend dat vrouwen in arme streken soms hun keus van echtgenoot ervan laten afhangen of de man een toilet kan bieden, in plaats van een gat in de grond of helemaal niets. Anna Tibaijuka van de organisatie VN-Habitat zei dat zondag bij de presentatie van een rapport over Afrika op het vierde Internationale Waterforum in Mexico-Stad. Zij vertelde over een meisje wier ouders haar aanstaande afwezen omdat hij niet over een wc beschikte. " Zo groot is de nood", zei ze.


De Afrikaanse Ontwikkelingsbank kondigde aan in samenwerking met VN-Habitat een programma op te zetten waarbij de komende vijf jaar 450 miljoen euro aan leningen ter beschikking wordt gesteld om de sloppenwijken rond Afrikaanse steden te voorzien van communale waterkranen en betere toiletten. Investeringen in deze infrastructuur zijn de laatste tien jaar teruggelopen doordat de landen ook veel geld moeten uitgeven om het onderwijs en de gezondheidszorg te verbeteren. Om alleen al de watersystemen in Afrika tot een minimaal niveau te verbeteren zou tot 2025 16 miljard euro per jaar nodig zijn.

Behalve door aids, hoge schulden en slechte infrastructuur wordt het waterprobleem verergerd door kleinschalige privatisering, zeggen activisten. Voor Afrikaanse meisjes is het gevaarlijk geworden om water te halen, zei Tibaijuka, omdat waterverkopers hun bronnen monopoliseren en niet willen dat vrouwen en meisjes water tappen uit kranen of riviertjes.


opmerking; echter zeggen deze personen er iets niet bij ..
de mensen worden met rekeningen opgezadeld die ze nooit kunnen betalen.
hierdoor worden ze nog meer in de schulden geholpen terwijl ze al vrijwelniets hebben.
het westen zou zich eens af moeten vragen waarome r geen samenwerking kan komen doro grote buizenstelsels vanuit europa naar afrika te laten aanleggen zodat daar het enorme water tekort weggewerkt kan worden met het overschot wat wij hier hebben.
Voor olie is dit geen enkel probleem dus waarom niet voor water...