Monday, March 20, 2006

nieuws

Buitenland

ma 20 mrt 2006, 14:20
Reïncarnatie van Boeddha vermist
AMSTERDAM - Honderden vrijwilligers en politieagenten hebben maandag in een bosachtig gebied in het zuiden van Nepal gezocht naar een vermiste tiener wiens volgelingen geloven dat hij een reïncarnatie is van Boeddha. De Nepalese autoriteiten zeiden dat geen spoor van hem is gevonden.



Ram Bahadur Banjan.
Foto: REUTERS

De jongen, de 15-jarige Ram Bahadur Banjan, werd voor het laatst gesignaleerd op 11 maart op de plek waar hij de afgelopen tien maanden - volgens zijn volgelingen zonder voedsel of water tot zich te nemen - had gemediteerd. Een lokale functionaris, Harihar Dahal, ontkende beweringen van volgelingen van Banjan dat hij zich zondag in de buurt had vertoond en had gezegd over zes jaar te zullen terugkeren.

Banjan zat sinds 17 mei in lotuszit onder een boom in Bara, ongeveer 160 kilometer ten zuiden van Kathmandu. Dagelijks kwamen duizenden hindoes en boeddhisten hem bezoeken. De bezoekers werden op een afstand van 25 meter gehouden en 's nachts werd een scherm rond Banjan geplaatst.

Boeddhistische geestelijken spraken tegen dat het ging om een reïncarnatie van Boeddha, maar bevestigden dat de jongen maandenlang in diepe meditatie had verkeerd.