Saturday, September 25, 2010

Zoals eerder gezegd en gewaarschuwd.. zie blog.. Haiti... plotselinge storm.. ( de morgen)


Nieuw drama treft Haïti


Een plotselinge storm heeft veel doden en gewonden geëist, voornamelijk bij de mensen die het hardst werden getroffen door de krachtige aardbeving in januari. Duizenden van de tenten waarin ze worden opgevangen zijn vernield.

Duizenden tenten waren kapotgescheurd of weggeblazen door de storm in hoofdstad Port-au-Prince. De Verenigde Naties proberen zo veel mogelijk slachtoffers te evacueren naar scholen en andere onderkomens. De storm trof ook andere steden, waardoor voor een hoger dodental wordt gevreesd.

Bij de aardbeving kwamen circa 250.000 mensen om. Zo'n 1,3 miljoen raakten dakloos.

Michael Lowry van het U.S. National Hurricane Center zei dat de storm, die heel snel opdoemde en kort maar hevig was, metereologen had verrast. "We hebben alleen een lagedrukgebied over de Antillen zien trekken", zei hij.

Vierde
Het is meteen het vierde drama door extreem weer waar we moeten over berichten in amper één dag. Bij overstromingen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn zeven mensen om het leven gekomen. Dat hebben de hulpdiensten vandaag laten weten. Het noodweer is het gevolg van de tropische orkaan Matthew die onder meer gepaard gaat met stortregens. Matthew ging vrijdag aan land in Centraal-Amerika. De storm gaat gepaard met een stevige wind, maar vooral met hevige regen. Het gebied heeft de voobije maanden al met overstromingen moeten afrekenen, na een van de ergste regenseizoenen in zestig jaar. Daarbij vielen zo'n 300 doden. Recent zijn in Venezuela zeven mensen omgekomen door een tropische storm. In Midden-Amerika zijn dit jaar al honderden doden gevallen door stormen en overstromingen.

In China trekt momenteel de ergste tyfoon van dit jaar over, en daarbij waren gisteren al zeker zeventig mensen om het leven gekomen. Er zijn ook zo'n 65 vermisten. Vooral de provincie Guangdong, in het zuiden van China, heeft het zwaar te verduren gekregen. Meer dan 3.700 huizen en ongeveer 42.000 hectare akkerland werden verwoest. De economische schade in de provincie wordt op omgerekend 265 miljoen euro geschat. Fanapi is al de elfde tyfoon, en de sterkste, die China dit jaar te verwerken kreeg.

Bijna twee miljoen mensen in het noorden van Nigeria hebben hun huis moeten verlaten door overstromingen die veroorzaakt zijn doordat de damsluizen van twee stuwmeren werden opengezet die door hevige regenval dreigden te overstromen. Daardoor is ondermeer de oogst mislukt in het land. (mvl)