Friday, September 24, 2010

21 Miljoen Pakistanen huis kwijt...( nos)

Ruim 21 miljoen Pakistanen zijn hun huis kwijt


Op de zuidelijke provincie Sindh na is het water in de overstromingsgebieden zodanig gezakt dat de bewoners na bijna twee maanden wachten in provisorische vluchtelingenkampen weer naar huis kunnen. Meer dan 21 miljoen Pakistanen treffen bij terugkeer een verwoeste woning aan.

In het Muzzafargarh-district in de provincie Punjab, waar de rivieren de Indus en de Chenab samenkomen, is bijna honderd procent van alle dorpen verdwenen.

Op de plek waar ooit hun huizen stonden, hebben de dorpelingen tentzeiltjes gespannen. Vrouwen en kinderen graven met blote handen in de modderhopen op zoek naar stenen en hout om hun huizen weer op te bouwen. Dekens en kleren hangen in de zon te drogen.

Winter
"Nog een maand dan breekt de winter aan en dan daalt de temperatuur zo dat de kinderen doodgaan van de kou", zegt de 25-jarige Fatima. Haar drie kinderen gaan, zoals de meeste kinderen in het rampgebied, niet naar school. Niet alleen is het schoolgebouw door het water ernstig beschadigd, ook zijn schoolboeken en uniforms weggespoeld. Geld voor nieuw lesmateriaal is er niet.

De slachtoffers klagen dat zelfs na twee maanden de hulp onvoldoende op gang komt. Schoon drinkwater en medische verzorging blijven de grootste problemen. In het dorp van Fatima lijden tientallen kinderen aan huid- en ooginfecties.

Landbouw
Verscheidene mannen in de dorpen zijn naar andere plekken vertrokken op zoek naar een baan nu de meeste landerijen nog steeds onder water staan. Malik Shoughat, eigenaar van bijna driehonderd hectare landbouwgrond, ontsloeg al zijn personeel nadat zijn kantoen-, rijst- en tabaksoogst verloren is gegaan.

Het wassende water heeft ruim zeventien miljoen hectare landbouwgrond vernield. De Pakistaanse economie is grotendeels afhankelijk van de landbouw waarin zeventig procent van de bevolking werkt.

Corruptie
De provinciale regering in Punjab, die bekend staat als de motor van de economische groei, heeft de nationale regering om extra financiƫle steun gevraagd. Maar de regering die wordt geleid door de Pakistaanse Volkspartij van president Zardari weigert dat, omdat Punjab wordt bestuurd door de oppositiepartij van Zardari's grootste vijand Nawaz Sharif.

Bovendien heeft de partij van Nawaz Sharif zich tegen de Nationale Commissie van Zardari gekeerd die eerst het rampgebied in kaart wil brengen en het aantal slachtoffers wil tellen voordat er hulpgelden worden uitgekeerd. De oppositie vreest corruptie op grote schaal.