Tuesday, September 28, 2010

Problemen in VS door droogte en warmte...( de morgen)

Meer dan 20 graden warmer dan normaal in Los Angeles


Al tien jaar droogte in zuidwesten VS, grote zorgen over watervoorziening van bijna 30 miljoen mensenIn Los Angeles is het kwik gisteren gestegen tot 113 Fahrenheit of 45 graden Celsius, en daarmee was het officieel de warmste dag in de miljoenenstad sinds de metingen begonnen in 1877. Eigenlijk was het nog warmer, maar bij 113 ging de thermometer van de National Weather Service stuk, en da's de enige die meetelt voor de officiƫle metingen. Andere thermometers klommen op het heetst van de dag naar 48 graden. Ondertussen is het water in Lake Mead, het gigantische reservoir dat ondermeer Las Vegas en LA van water voorziet, na tien jaar droogte bijna tot het alarmpeil gezakt.




Het vorige record (112 Fahrenheit) dateerde van 26 juni 1990. De hittegolf die de stad nu treft volgt op een diepterecord: vorige week werden nog de koudste septemberdagen in vijftig jaar genoteerd.

Ook vandaag en morgen blijft het erg heet in Los Angeles, maar daarna zakt de temperatuur onder de veertig. Normaal bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar 26 graden.

Door de hitte draaiden de airconditioners in het rood en daardoor kwamen duizenden gezinnen zonder stroom te zitten. Een vijfduizendtal gezinnen moest ook vaststellen dat er geen water meer uit de kraan kwam.

Water
Dat water is overigens een gigantisch probleem aan het worden. Voor het eerst heeft het Bureau of Reclamation, het overheidsorgaan dat toeziet op de waterdistributie, aan de alarmbel getrokken: als het niet snel erg hard gaat regenen in het Zuidwesten van de VS zal een noodplan in werking moeten worden gesteld. Het waterpeil in Lake Mead, het grootste kunstmatige meer en reservoir in de Verenigde Staten, dat gevoed wordt de Coloradorivier, staat immers op een zorgwekkend laag punt.

Lake Mead
Lake Mead, op ongeveer 48 kilometer van Las Vegas is gevormd door water dat wordt ingesloten door de Hoover Dam. Het gigantische reservoir heeft 885 kilometer kustlijn, strekt zich uit tot 180 kilometer achter de dam en heeft een oppervlakte van 640 km². Het bevat - in optimale omstandigheden - ongeveer 35 kubieke kilometer water (35.000 miljard liter water).

Tien jaar droogte
Na een droogte in het zuidwesten van de VS die nu al bijna tien jaar aanhoudt, is Lake Mead ondertussen maar voor 39 procent meer gevuld. Dat is te wijten aan een combinatie van global warming (veranderende regenpatronen, hogere verdamping door warmere temperaturen, minder smeltwater wegens minder sneeuw) en het almaar toenemend waterverbruik. Het aantal inwoners van Las Vegas bijvoorbeeld nam sinds 2002 toe van 1,37 miljoen naar 1,9 miljoen. In de regio San Diego en Greater Los Angeles wonen ondertussen 25 miljoen mensen. De jongste veertig jaar is het aantal mensen dat afhankelijk is van water uit het meer gestegen van 9,5 miljoen naar 30 miljoen.

Trouble in Las Vegas
Een oplossing is water naar Lake Mead brengen van een ander reservoir: het al bijna even immense Lake Powell in Utah. Maar dat is maar een doekje voor het bloeden. Zelfs met dat scenario zal er tussen 2017 en 2021 chronisch watertekort zijn, en bovendien hypothekeert dat plan de watervoorziening van vier bijkomende staten: Utah, Wyoming, Colorado en New Mexico.

Voor Las Vegas is het probleem dubbel. Want de stad is voor z'n elektriciteit afhankelijk van de Hoover Dam. Als het waterpeil zakt onder 320 meter (het staat nu op 329 meter) dan wordt het moeilijk om de turbines nog te gebruiken.

Terwijl wetenschappers al jaren dit scenario voorspellen, geeft de federale overheid nu voor het eerst toe dat "er een kritisch tekort aan water zal ontstaan in de nabije toekomst." "We worden nu al 11 jaar geconfronteerd met de laagste gemiddelde waterstanden in het Colorado Bassin, en ze blijven zakken", zegt directeur Terry Fulp van het Bureau of Reclamation. "We naderen met rasse schreden de magische lijn die een chronisch watergebrek zal triggeren."

Cash for grass
Pat Multoy, general manager van de Southern Nevada Water Authority: "Als we niet snel meer water krijgen dan is Las Vegas in big trouble." Snel? "Vanaf januari zullen we dan echt moeten gaan rantsoeneren." Dat betekent concreet ondermeer: gedaan met sproeien, auto's wassen en kortere douches. En te weten dat ze al erg hun best aan het doen zijn in de gokstad. Het waterverbruik is er 21 procent gedaald de jongste acht jaar na enkele opvallende maatregelen. Zo spendeerde de stad meer dan 100 miljoen euro aan subsidies voor wie afstapt van gazon en voor een rotstuin kiest. Cash for grass heet dat. En inwoners mogen nu al slechts drie dagen per week water voor hun tuin gebruiken.

Hopelijk komt het niet zover en gaat het regenen. Dat zal dan wel wat meer moeten zijn dan het buitje dat met 0,2 millimeter op 7 september een einde maakte aan 137 droge dagen in Las Vegas. (mvl)