Thursday, August 05, 2010

Openbaar leven Moskou ernstig ontregeld.. ( waarschuwing Negatief reisadvies regio Moskou)

Branden verstoren volledig openbaar leven in Moskou...


Het dagelijks leven in de Russische hoofdstad Moskou heeft steeds meer te lijden onder de bosbranden. In de hoofdstad heeft de verontreiniging van de lucht recordniveaus bereikt. Mensen hebben enorm last van ademhalingsproblemen en inmiddels zijn veel mensen gestikt door de rook. Het officiele dodental word niet naar buiten gebracht maar de verwachting is dat dit zeker in de duizenden zal gaan lopen. Met name ouderen die in de regio wonen hebben enorm veel last omdat de mensen ten eerste niet gewend zijn aan de intense hitte en ook nog eens de rookontwikkeling.

In de buurt van de hoofdstad is een kazerne gedeeltelijk verwoest door het vuur. Russische media melden dat daarbij 200 vliegtuigen zijn beschadigd of verloren zijn gegaan. Ten oosten van Moskou wordt met man en macht geprobeerd het vuur bij één van Ruslands grootste nucleaire onderzoeksbases weg te houden.

Inmiddels hebben de 250 bosbranden in Rusland 48 mensen het leven gekost. Zo'n 120.000 gemeld hectare bos staat in brand. Het is onduidelijk te benoemen hoeveel bos en toendra er exact in brand staat. Wel staat al vast dat dit om een enorme catastrofe gaat.

Militairen

De Russische regering heeft inmiddels tienduizend militairen ingezet die de brandweer moeten helpen bij het blussen. De militairen moeten brandsleuven en waterleidingen aanleggen om het vuur te bedwingen. Dit aantal komt nog eens bovenop de 238.000 hulpverleners die al bezig zijn met bluswerkzaamheden.

Vorige week zei president Medvedev nog dat hij tweeduizend militairen wilde inzetten, maar sindsdien is de situatie verslechterd. Zo'n 120.000 hectare uitgedroogd bos staat in vlammen en de laatste 24 uur zijn veertig nieuwe branden ontstaan.

Moskou heeft ook veel last van de rook, in combinatie met smog, meldt onze correspondent Kysia Hekster. Het openbaar leven in geheel Moskou is zeer ernstig ontregeld.

Rusland overweegt in ook omliggende gebieden nu noodmaatregelen en noodtoestanden.