Monday, August 02, 2010

Bosbranden Rusland... ( de morgen)


Bosbranden blijven woeden in Rusland, weer 40 graden verwacht..

In Rusland werd de strijd tegen duizenden bos- en veenbranden in het land voortgezet, terwijl nieuwe doden gemeld werden in de zwaarste branden die Rusland sinds decennia meemaakt.

Volgens Interfax zei het hoofd van het nationale noodhulpcentrum, Vladimir Stepanov, dat er zowat 7.000 branden van verschillende omvang woedden in het land en dat ongeveer 500.000 hectare land in brand stond. Het dodental ligt volgens een officiƫle telling op 34, terwijl honderden mensen gewond raakten en duizenden dakloos werden. Hele dorpen zijn volledig afgebrand.

Vandaag vonden reddingswerkers vijf lichamen in het puin van een huis dat in Nizhny Novgorod afbrandde, de zwaarst getroffen regio. In Moskou en Nizhny Novgorod begonnen Russische soldaten waterpijplijnen te leggen die moeten helpen in de strijd tegen het vuur.

Ergste in 130 jaar
De hitte en de droogte - de ergste in ruim 130 jaar - liggen aan de basis van de branden, maar de autoriteiten meldden ondertussen ook de eerste arrestaties van brandstichters en plunderaars. Premier Vladimir Poetin houdt later op de dag een spoedbijeenkomst in Moskou met de gouverneurs van de regio's die het zwaarst getroffen zijn. Het voorbije weekend kondigde de overheid in veertien regio's de noodtoestand af.

Moskou wis opnieuw in dikke mist gehuld. Meteorologen waarschuwen dat er geen beterschap op komst is: de temperatuur in Moskou zou tegen het einde van de week over de 40 graden Celsius gaan. (belga/gb)