Sunday, February 24, 2008

New York ontwaakt in sneeuwchaos

Verkeerschaos in New York door sneeuwstorm

Sneeuwstormen en ijzel hebben gisteren (lokale tijd) in New York voor verkeerschaos gezorgd. Wegens de onverwachte winterprik moesten op de drie luchthavens van de stad tegen de avond bijna 1.100 vluchten geannuleerd worden. Er waren wachttijden tot negen uur. Op de spekgladde wegen viel het verkeer op vele plaatsen stil. Ruim 2.000 arbeiders waren zonder rusten aan de slag om de in totaal ongeveer 10.000 kilometer aan wegen in de miljoenenstad vrij te maken. De stad moest bijkomende hulp inhuren.

Gisterenvoormiddag ontving de ombudsdienst meer dan 50.000 oproepen van radeloze New Yorkers, die niet wisten hoe ze op hun werk konden geraken. Tegen de avond ontspande de situatie zich enigszins. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam er na enkele dagen helder weer plotseling een sneeuwstorm opsteken.

In Central Park in hartje Manhattan viel volgens de weerkundige dienst 15 centimeter sneeuw, in de wijk Staten Island viel met 20 centimeter een record. Voor New York was het de zwaarste sneeuwval in twee jaar. Omdat de auto's niet met sneeuwbanden waren uitgerust, kwam het al erg snel tot chaotische toestanden.