Wednesday, February 27, 2008

Resistente TBC rukt op... ( uitleg maand august 2005)

Resistente tuberculose rukt op

DEN HAAG - Nederland dient buitengewoon op zijn hoede te zijn voor het gevaar van medicijnongevoelige tuberculose, met name afkomstig uit landen van het voormalige Oostblok.

Daartoe waarschuwt directeur prof. dr. Martien Borgdorff van het KNCV Tuberculosefonds in Den Haag. Hij reageert daarmee op de noodroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gistermiddag over de zeer zorgwekkende tbc-situatie in vroegere Sovjetrepublieken zoals Azerbeidzjan, Moldavië, Oezbekistan, Oekraïne en Rusland. Ook de Baltische staten Estland en Letland verspreiden een golf aan tbc die onze regio bedreigt.

Volgens de WHO is er vooral in Oost-Europa sprake van 'een extreme toename' van zogeheten multiresistente tuberculose. Dat is een vorm van deze longziekte die niet langer reageert op de standaardbehandeling van zes maanden met eerstelijnsmedicijnen.


Aanval


De WHO riep gisteren op tot 'een frontale aanval' op de tbc-medicijnresistentie. "Als overheden en de internationale gemeenschap er niet in slagen dit nu stevig aan te pakken, dan verliezen wij de strijd", aldus dr. Mario Raviglione, directeur van het WHO Stop TB-programma. KNCV-directeur Borgdorff: ,,Oost-Europa lijkt ver van ons bed, maar dat is het niet. Die landen zijn inmiddels onze achtertuin en wij zijn hun voortuin, zó ligt het. Er zijn vrij veel situaties bekend waarbij Nederlanders die Oost-Europa bezochten daar besmet raakten met deze complexe vormen van tbc."
Dodelijk


In het WHO-rapport, het grootste onderzoek tot nu toe over de opmars van medicijnresistente tuberculose, wordt tevens melding gemaakt van een nog extremere vorm van (vrijwel) volledig onbehandelbare tbc. Deze potentieel dodelijke bedreiging is inmiddels in 45 landen gesignaleerd, ook in Nederland, waar drie gevallen zijn beschreven.

De WHO-analyse omvat onderzoeksgegevens van 90.000 tbc-patiënten in 81 landen. Het rapport bevestigt opnieuw het verband tussen hiv-infecties en medicijnongevoelige tbc. China, India en Afrikaanse landen tellen de meeste tbc-patiënten. Wereldwijd raken elk jaar 9 miljoen mensen met tbc geïnfecteerd. Jaarlijks kost tbc 1,6 miljoen mensen het leven.