Bronwater uit een fles is twintig tot vijftig keer zo belastend voor het milieu dan water uit de kraan. Daarbij is het ook nog eens honderd tot duizend keer duurder voor dezelfde hoeveelheid kraanwater.
Tot die conclusie komt Alex van der Helm in een proefschrift waarmee hij maandag promoveert aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft.
"Per jaar staat de milieubelasting van kraanwater voor één persoon gelijk aan slechts een autorit van zestig kilometer", zegt Van der Helm tegenover het tijdschrift Bright. De belasting van flessen ligt vele malen hoger.
Per jaar wordt er wereldwijd honderd miljard euro uitgegeven aan fleswater. Als iedereen water uit de kraan drinkt blijft er nog maar een fractie van dat bedrag over. Met dat overgebleven geld kan het watertekort in de wereld flink worden verminderd.
Jaarlijks besteden de VN vijftien miljard euro aan de bestrijding van het watertekort in de wereld. Met een verdubbeling van dat bedrag kan het aantal mensen dat geen toegang heeft tot voldoende waterbronnen worden gehalveerd.
Volgens Van der Helm is het voor Nederlanders helemaal niet nodig om al dat water in flessen te kopen omdat Nederlands kraanwater het beste water ter wereld is.