Thursday, September 27, 2007

Welles nietes.....?? wat is het nou....?

Roetfilter geen gevaar voor gezondheid

AMSTERDAM - Er is geen aanleiding tot zorgen over schadelijke gezondheidseffecten van roetfilters in dieselauto's. Het gebruik van een filter doet daarnaast de uitstoot van fijnstofdeeltjes met 44 procent dalen.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA).

In april verschenen berichten in de media dat door het ministerie gesubsidieerde roetfilters, die momenteel op auto's worden geplaatst, schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Deeltjes

De gesubsidieerde roetfilters zouden wel de grotere roetdeeltjes opvangen, maar de vorming van zeer fijne, giftige deeltjes veroorzaken.

Cramer gaf TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daarop opdracht om de gezondheidseffecten te onderzoeken. Hieruit bleek in april al dat er geen reden was voor ongerustheid over de werking van roetfilters.

Rijpatronen

Om zeker te zijn hebben het RIVM en TNO een vervolgonderzoek gedaan. In het onderzoek zijn drie rijpatronen gesimuleerd: in de stad, buiten de stad en op de snelweg. Daarbij is de uitstoot van de auto's met en zonder retrofit-roetfilter gemeten. Hieruit zijn dus geen schadelijke gezondheidseffecten naar voren gekomen.

Uitlaatgassen

Een roetfilter is een poreuze wand die uitlaatgassen doorlaat, maar roetdeeltjes opvangt. Met name uitlaatgassen van dieselauto's bevatten veel roet, het zogenoemde fijn stof.

Het ministerie heeft daarom een subsidie van vijfhonderd euro toegekend aan automobilisten die een roetfilter in hun dieselauto plaatsen, ongeveer tachtig procent van de aankoopprijs.

Volgens het ministerie hebben ruim tienduizend automobilisten van de regeling gebruikgemaakt. Op basis van het onderzoek van TNO ziet Cramer geen reden om de subsidieregelingen voor het stimuleren van roetfilters aan te passen.