Weer aardbevingen in westen Indonesië
JAKARTA - In het westen van Indonesië heeft zich vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag een aardbeving voorgedaan. Deskundigen houden er rekening mee dat de zwaarste aardbeving nog moet komen.
Weer aardbeving Indonesië met gevaar voor tsunami
Het epicentrum van de aardbeving van vrijdag, met een momentmagnitude van 6,6, bevond zich 153 ten noordwesten van Bengkulu onder de zeebodem.
"Wat er is gebeurd kan heel goed een opeenvolging van kleinere aardbevingen zijn geweest die uitmonden in de grotere", zegt Kerry Sieh van het Technologisch Instituut van Californië. Sieh is een van deskundigen die denken dat zich wanneer dan ook opnieuw een enorme aardbeving zal voordoen als de beving die de tsunami van december 2004 veroorzaakte. En Danny Hillman, aardbevingsexpert bij het Indonesisch Wetenschappelijk Instituut, zegt: "We zijn het er allemaal over eens dat het wachten is op een aardbeving met een kracht van 8,5 of meer." De zwaarste aardbeving tot nu toe deed zich woensdag voor en had een momentmagnitude van 8,4.
Het dodental als gevolg van de zware aardbeving woensdag is inmiddels opgelopen tot zeker dertien. Sindsdien zijn meer dan veertig deels zware naschokken gevoeld. Met name op het zwaar getroffen eiland Sumatra liggen daarom bij de bevolking de zenuwen bloot.
„Wij hebben wel een sirene, maar die doet het niet omdat na de aardbeving de stroom is uitgevallen”, aldus het dorpshoofd van Marsan tegen persbureau AFP. Daardoor kan hij zijn mensen niet goed waarschuwen bij gevaar. Ook al was er geen rampzalige tsunami zoals in 2004, er moet op Sumatra rekening worden gehouden met risico's voor de bevolking. Zo stonden er door kleine vloedgolven woensdag mensen tot hun middel in het water en zijn er hutten meters verplaatst. Ook donderdag deed zich opnieuw een zware aardbeving voor, maar zonder een tsunami van belang tot gevolg.
In tegenstelling tot de grote ramp rond de Indische Oceaan in 2004 is er deze keer geen grote internationale hulpactie nodig voor de slachtoffers van aardbevingen, naschokken en vloedgolfjes. Dit hebben de Verenigde Naties vrijdag in Jakarta laten weten.
Een team van de VN ging donderdag op onderzoek uit in Bengkulu, niet ver van de epicentra van de bevingen circa 600 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Jakarta. De Indonesiërs hebben doelmatig gereageerd op de bevingen en bleken goed voorbereid, meenden VN-medewerkers. De Indonesische vice-president Jusuf Kalla heeft de VN laten weten dat de hulpverlening vanuit Indonesië voldoende moet zijn.