Tuesday, September 18, 2007

China evacueerd 200.000 mensen uit Shanghai voor naderende Tyfoon ( voltreffer..)

200.000 mensen uit Shanghai geëvacueerd

SHANGHAI - De autoriteiten van de Chinese metropool Shanghai en van omliggende regio's hebben meer dan 200.000 mensen geëvacueerd wegens de komst van de krachtige orkaan Wipha. Volgens Chinese media zal de tyfoon in de loop van dinsdagavond (Nederlandse tijd) het vasteland van China bereiken.


Het is de eerste keer in tien jaar dat het oog van een orkaan het financiële centrum Shanghai zal treffen, is de verwachting. In de agglomeratie wonen zeker zeventien miljoen mensen. De geëvacueerden zijn vooral mensen die wonen in sterk verouderde panden, werknemers op bouwterreinen en mensen die dicht bij de kust wonen. De wervelstorm kan windsnelheden bereiken tot 250 kilometer per uur.

Volgens het stedelijk meteorologisch bureau zal Wipha naast zware windstoten voor hevige regenval zorgen. De weerdienst verwacht dat er tot 200 millimeter regen zal vallen. De schade door de tyfoon kan de „ergste in jaren” worden.

Naast Shanghai zijn ook de belendende kustprovincies Zhejiang en Fujian in verhoogde staat van paraatheid. De autoriteiten hebben vissersschepen gewaarschuwd een veilig heenkomen te zoeken, aldus het persbureau Xinhua.

Wipha trok dinsdagmorgen over het noorden van Taiwan. Daar zijn scholen, kantoren en markten gesloten.