Piranha's vallen ons aan
AMSTERDAM - Nederland lijkt één groot losgebroken Artis. Schildpadden doen schoolslag in Amersfoortse grachten. Bloeddorstige piranha's roven Rotterdamse vijvers en zelfs de Friese meren leeg.
En elders worden rolstaartbeertjes uit de boom gered door de brandweer. Ook kaaimannen, leguanen, cobra's en vele andere exoten worden en masse gedumpt zodra ze te groot worden of de eigenaren op vakantie willen.
Deze week doken ze op: horden roodwangsierschildpadden in de Amersfoortse binnenstad. Vrijwel zeker gedumpt door huisdierbezitters die 'een beetje flauw' werden van die trage beesten.
In Rotterdam werden ook deze week piranha's gesignaleerd in sloten en vijvers bij de Dordtse Straatweg, in Kralingen en bij Rotterdam Airport. De piranha's zijn allemaal van dezelfde soort, wat het vermoeden bevestigt dat iemand zijn aquarium op meerdere plaatsen heeft geleegd. Het vangen van de vissen en de schildpadden is onbegonnen werk, aldus Peter van Baarle van de exotische dierenopvang Teriguana in Rotterdam, omdat het dreggen véél te veel werk zou opleveren.
Gisterochtend dook in Rotterdam een andere exoot op: een rolstaartbeertje, dat zich had verscholen in een boom in de Arent van 's-Gravesandestraat. De brandweer heeft het diertje gevangen. Maar het zijn niet alleen schildpadden, piranha's en rolstaartbeertjes die opduiken. Met de zomerse temperaturen en de eerste vakanties in zicht, worden overal exotische dieren gedumpt.
Beheerder Van Baarle van de Rotterdamse reptielenopvang Teriguana heeft de afgelopen dagen vele meldingen gekregen: "In Bergen op Zoom werden drie rattenslangen gevonden, in Zwijndrecht hebben we een kousenbandslang gevangen en op de Maasboulevard in Maassluis slenterde een rode baardagame, een Australische hagedis. We gaan weer richting vakanties, dus er wordt weer volop gedumpt", concludeert Van Baarle cynisch. "We vinden allerlei exoten: leguanen, salamanders, vogelspinnen, slangen."
Erfenis
Ook eigenaar Walter Getreuer van reptielenzoo Serpo in Delft kan zich moeiteloos de idiootste vondsten herinneren van 'dumpdieren'. "We hebben twee keer gezien dat een compleet terrarium, met daarin vogelspinnen, bij het vuilnis waren gezet. In Wateringen hebben we een hagedis opgevangen, die iemand had gekregen als onderdeel van een erfenis. De erfgenaam was helemaal niet blij met deze blauwtongskink. Daarom besloot hij het dier in de kelder onder zijn huis te gooien, in de hoop dat het dood zou gaan van de honger en de dorst. Maar toen hij drie maanden later ging kijken, bleek de hagedis nog te leven."
"Toen probeerde hij het dier dood te slaan op de straat voor zijn huis. Omstanders hebben toen ingegrepen. Via een dierenarts is het dier bij ons terechtgekomen. Het dier leeft nog steeds, maar heeft wel een fobie voor mensen gekregen. Zodra iemand de schuwe hagedis oppakt, gaat hij sissen. Vandaar de naam 'Sisser'."
Nijlkrokodil
Getreuer van reptielenzoo Serpo hoopt dat eigenaren beter gaan nadenken voordat ze een dier kopen. "We hebben eens een Nijlkrokodil uit iemands garage gehaald. Dat dier - die de toepasselijke naam 'Killer' had - was zó groot geworden, dat de eigenaren alleen nog maar stukken vlees naar binnen durfden te gooien."
Dierenbeschermer Van Baarle ziet het liefst dat de EU-grenzen voor de komende tien jaren worden gesloten voor exotische dieren. Maar volgens Getreuer kan zo'n verbod nooit worden gecontroleerd door de vijftien AID-ambtenaren die belast zijn met de controle op beschermde dieren.
Effectiever dan een verbod is volgens Getreuer om dierenwinkels te verplichten betere informatie te geven aan klanten, zodat die beseffen dat een schattig diertje een loeder van een beest wordt. "Ik stond in een winkel, toen ik hoorde hoe een klant vroeg hoe groot een schildpad wordt. Toen zei dat meisje achter de balie: 'Als-ie te groot wordt, breng je hem toch gewoon naar opvang Serpo.' Dat is toch belachelijk!"