Thursday, June 14, 2007

magnetisch veld begonnen aan omwenteling.... ( uitleg august 2005)

Computers crashen in ruimtestation ISS
Uitgegeven: 14 juni 2007 17:03

HOUSTON - Het internationale ruimtestation ISS is donderdag getroffen door urenlange computerproblemen. Russische computers die onder meer zorgdragen voor een goede water- en zuurstoftoevoer haperden door een nog onbekende oorzaak.

Het probleem was in de loop van donderdagmiddag grotendeels opgelost, maar de ruimtevaartorganisatie NASA heeft nog wel zorgen over het systeem, dat tot dusver stabiel bleef.Momenteel zijn er tien mensen in het ISS, drie 'vaste medewerkers en zeven bezoekers die met het nog gekoppelde ruimteveer Atlantis kwamen. Ze zijn niet in gevaar. Het ISS heeft reservesystemen die nog voor tientallen dagen zuurstof kunnen zorgen.

Zonnepaneel

Een weerbarstig oud zonnepaneel van het ISS heeft de astronauten van ruimteveer Atlantis woensdag veel extra werk bezorgd. Nadat nieuwe zonnepanelen waren geïnstalleerd, had het oude zonnepaneel zich eigenlijk automatisch moeten opvouwen. Toen dat niet gebeurde, maakten de Amerikaanse astronauten Patrick Forrester en Steve Swanson een ruimtewandeling met speciaal gereedschap.

Anderhalf uur geploeter leverde niet genoeg op. Donderdag wordt een nieuwe poging gedaan, maar zonder dat er een nieuwe ruimtewandeling nodig is. Het oude paneel zit in de weg van de nieuwe panelen als die bewegen om zich op de zon te richten.

Vrijdag staat er wel een nieuwe ruimtewandeling op het programma, dan om een kleine beschadiging aan het hitteschild van de Atlantis te repareren.