Thursday, June 14, 2007

Grote problemen door noodweer Nederland, ( LET U OP PROBLEMEN ZIJN NOG NIET OVER)

Extreem veel regen gevallen

DE BILT - In Nederland zijn donderdagmiddag en -avond extreme hoeveelheden regen gevallen. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 70 liter per vierkante meter.


In Hoogeveen waaiden daken weg en werden bomen geveld door de harde wind. In Emmen hield het dak van het gemeentehuis het niet door de zware regenval. In de raadszaal kwamen plafondplaten naar beneden waardoor de gemeenteraadsvergadering moest worden afgelast.

In Zuid-Holland kreeg de brandweer meer dan 250 meldingen over ondergelopen straten, tunnels, huizen en kelders. Vooral Leiden is zwaar getroffen. Maar ook veel mensen in Leiderdorp, Sassenheim, Voorschoten en Oegstgeest hebben overlast van de hevige neerslag.

„We kunnen lang niet iedereen helpen en moeten prioriteiten stellen. Op sommige plaatsen kunnen we pas over enkele uren zijn. Ik vrees dat dit nachtwerk gaat worden”, zei een brandweerwoordvoerder donderdagavond.

Aan het eind van de avond was de intensiteit van het onweer volgens het KNMI afgenomen. Een tweede onweersfront dat aan het begin van de nacht over het land trekt, is naar verwachting minder heftig dan eerder was voorspeld.

De avondspits ondervond veel hinder door het noodweer. „Waar de hevige regenbuien waren, zag je direct opstoppingen ontstaan”, aldus een woordvoerder ANWB. Op het hoogtepunt rond half zes stond er op de Nederlandse wegen in totaal 350 kilometer aan files. Op een normale donderdag is dat ongeveer 250 kilometer. Rond 21.00 uur waren alle opstoppingen opgelost.

De zeer zware regen die met onweer gepaard ging, leidde ook tot meer ongelukken, zo meldde de ANWB. Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) had echter niet de indruk dat het drukker was met meldingen over ongevallen.

Het weer vormde ook voor het luchtverkeer een groot probleem. Veel binnenkomende vluchten op Schiphol liepen meer dan een uur vertraging op. Het grootste probleem vormden felle buienformaties die hoog in het luchtruim hingen en waar vliegtuigen niet doorheen konden. Slecht weer in andere delen van Europa veroorzaakten ook vertragingen, aldus de Luchtverkeersleiding Nederland.

In Hilversum kwamen 2600 huishoudens zonder elektriciteit te zitten. Volgens een woordvoerder van energiebedrijf Nuon was dat mogelijk het gevolg van de zware regenval. Door de stroomstoring is ook de zender RTL4 getroffen. De commerciƫle omroep kan het laatste RTL Nieuws en 4inhetland niet uitzenden.

„Misschien is er tijdens graafwerkzaamheden ooit schade aan de kabels ontstaan en is door de regen vocht bijgekomen. Dan ontstaat kortsluiting”, aldus de woordvoerder van Nuon. Het bedrijf zocht donderdagavond nog naar een waarschijnlijke tweede kabelbreuk.