Sunday, August 31, 2008

Rondje Noordpool NU AL MOGELIJK ( let op waarschuwing dit is de reden waarom salto aarde al mogelijk is...bij stand grootste zon en de maan...)


Rondje Noordpool varen nu mogelijk 31-08-08



Voor het eerst is het mogelijk om rond de Noordpool te varen. Er is zoveel ijs gesmolten dat zowel de noordwestelijke doorvaart boven Canada als de noordoostelijke route boven Rusland en Finland bevaarbaar is.

Dat meldt de Britse krant The Independent on Sunday op basis van satellietbeelden die door wetenschappers zijn geanalyseerd. Volgens een Amerikaanse drijfijsdeskundige is er sprake van een historische gebeurtenis.

Als de passages langs de Noordpool langdurig ijsvrij blijven, ontstaat er voor schepen een kortere route van de Atlantische naar de Stille Oceaan. Al eeuwen proberen zeevaarders zo een route te ontdekken, zoals de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.

Door het ontstaan van nieuwe zeewegen wordt de verdeling van de territoriale wateren nog belangrijker.

Canadese controle
De Canadese premier Harper kondigde deze week al aan dat hij de controles van schepen in de Arctische zee die aan Canada grenst, gaat opvoeren. Tot nu toe was registratie van passerende schepen vrijwillig. Maar vanaf nu moet ieder schip dat de zogenaamde Noordwestelijke Passage wil doorsteken, zich melden bij de Canadese kustwacht.

Canada's controle over de Noordwestelijke Passage wordt wereldwijd bekritiseerd. De Verenigde Staten en de Europese Unie willen dat de Arctische wateren als internationale wateren blijven gelden.

Premier Harper trekt zich daar niets van aan: "Sommige landen zullen het misschien niet helemaal eens zijn met wat wij doen. Maar het is in ieders belang dat er een authoriteit in het gebied is, zowel op commercieel gebied als op het gebied van milieu."

Harper gaat de Canadese kustwacht uitbreiden en zegt dat iedereen die zich niet aan de regels houdt, wordt aangehouden.

De premier is steeds minder populair in Canada, en de Arctische soevereiniteit gebruikt hij als één van zijn speerpunten om bij de volgende verkiezingen te worden herkozen.

Rijk gebied
Naast Canada hebben ook de Verenigde Staten, Rusland, Denemarken en Noorwegen al geprobeerd om hun jurisdictie tot de Noordpoolwateren uit te breiden. Het gebied zou rijk zijn aan olie, gas en mineralen.

Alle vijf de landen probeerden via de Verenigde Naties hun onderzeese grenzen door te laten voeren tot het Noordpoolijs. In mei van dit jaar vergaderden de landen op Groenland en spraken af dat ze zich aan de VN-regels zouden houden. Die schrijven voor dat claims op de Noordpool bij de VN kunnen worden ingediend en dat die organisatie beoordeelt welke claims terecht zijn.

Rusland zette de claim over Noordpoolgebied extra kracht bij door vorig jaar met een onderzeeboot duizenden meters naar de bodem van de Arctische zee af te dalen en een Russische vlag op de oceaanbodem te planten.