Thursday, August 28, 2008

Amerikaanse staten in hoogste staat van paraatheid voor Gustav...


Nieuws


New Orleans maakt zich klaar voor evacuatie door Gustav

De gouverneur van de Amerikaanse staat Louisiana heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen in afwachting van de storm Gustav, die tot een orkaan kan uitgroeien voordat hij de staat treft. Drie jaar geleden werd Louisiana zwaar getroffen door Katrina. Vraag is maar of de herbouwde dijken die door Katrina weggeveegd werden nu al sterk genoeg zijn.

Katrina maakte in 2005 bijna 1.800 dodelijke slachtoffers in Louisiana en de buurstaten. In New Orleans werden tienduizenden woningen verwoest. Gustav wordt maandagmiddag in Louisiana verwacht en zal waarschijnlijk in categorie 3 vallen. Katrina was categorie 5. De orkaan trekt nu richting Cuba.

Evacuatie
Gouverneur Piyush Jindal heeft evacuatieplannen aangekondigd voor de kustregio's, die in 2005 zware schade opliepen door overstromingen en dijkdoorbraken.

Achterblijvers
De burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, kreeg drie jaar geleden zware kritiek om zijn gebrekkige evacuatiebeleid. Er werden toen 1,3 miljoen mensen geƫvacueerd, terwijl 50.000 anderen achterbleven in de stad. "Ik dacht toen dat de federale regering de achterblijvers te hulp zou komen", zei de burgemeester woensdag op CNN. "Ik had het mis. We gaan die fout niet herhalen."

Dit jaar "zijn we klaar om te evacueren. De grote vraag is in welke staat onze dijken verkeren. Er is hard aan gewerkt en ik ben voorzichtig optimistisch", aldus burgemeester Ray Nagin. (afp/mvl)