Wednesday, February 06, 2008

zware onweersbuien trokken over Zuid Nederland en Belgie

06 februari 2008 - Heftige onweersbuien hebben dinsdag rond middernacht gezorgd voor (water)overlast vooral in Brabant. Limburg en de Achterhoek. Dendermonde en Lier in België kregen te maken met hoosachtige verschijnselen en mogelijk een windhoos.

Of werkelijk sprake was van een windhoos is nog niet vastgesteld, maar de schade (ingestorte muren, afgerukte dakpannen en omgewaaide bomen) is groot. Twee weken geleden, op 21 januari, is het grensgebied van België en Nederland ook getroffen door een windhoos. Uit onderzoek door het KMI in Ukkel is vastgesteld dat het hier inderdaad om een hoos ging (zie ook Nieuws- Windhoos treft Nederlands/Belgisch grondgebied).

Ook in ons land, met name in Brabant en Limburg, hebben de buien flink huisgehouden maar hier waren vooral het onweer en de regenintensiteit opmerkelijk. Volgens de klimaatdesk van het KNMI had de neerslag op enkele plaatsen een intensiteit van 4 à 5 mm per 10 minuten. Sint Anthonis kreeg in korte tijd 29 mm, Woold 30 mm. Het onweer was zeker voor deze tijd van het jaar bijzonder actief

Voorjaarsachtig
Dit soort verschijnselen passen meer bij de zomer dan de winter en ook het weertype van de komende dagen doet amper aan de winter denken. Weliswaar is 's nachts een graadje vorst mogelijk, maar overdag komen de temperaturen de komende dagen boven de 10 graden uit. Met de zon erbij doet dat al aan het voorjaar denken, een heel verschil ook met het grijze sombere weer van de afgelopen tijd. De winter maakt nog steeds geen kans. De experimentele maandverwachting van het KNMI geeft inmiddels tot eind deze maand weinig hoop op een vorstperiode.

De Elfstedentocht kunnen we ook deze winter wel vergeten. De laatste Tocht der Tochten werd 11 jaar geleden verreden, op 4 januari 1997. Dat was met gemiddeld -0,8 graden ook de laatste koude winter, die daarmee zelfs een plaats bij de koudste tien heeft veroverd. De winter van dit jaar hoort zeker bij de zachte en waarschijnlijk zelfs bij de zachtste tien. De voorlopig gemiddelde wintertemperatuur bedraagt ruim 5 graden tegen 3,3 graden normaal. Vorig jaar beleefden we met 6,5 graden de zachtste winter sinds het begin van de metingen in 1706.

Verloop winter past in patroon opwarming
Het verloop van de huidige winter past volledig in het patroon van de laatste dertig jaar. Uit de klimatologische gegevens blijkt dat de opwarming vooral plaatsvindt in de maanden januari en februari. December doet het minst mee aan de opwarming van het klimaat. Die maand was deze winter ook amper kouder dan normaal. De komende decennia kan er best nog eens een koude winter volgen maar de verdere opwarming van het klimaat maakt de kans daarop steeds kleiner. Volgens de KNMI-scenario's liggen de gemiddelde wintertemperaturen rond 2050 tussen 0,9 en 2,3 graden hoger dan in basisjaar 1990 (zie Verder lezen -klimaatscenario's temperatuur).

Koudegetal
Het Hellmann-koudegetal, waarmee het KNMI de hoeveelheid kou van de winter classificeert, is door de vorst rond half december opgelopen tot 19,1. Het koudegetal, dat wordt berekend uit de som alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt met weglating van het minteken, biedt de mogelijkheid voor een tussentijdse balans van de winter. Op basis van de gemiddelde temperatuur kan uiteraard pas na drie maanden een vergelijking worden gemaakt met andere winters. Volgens de berekeningen van het koudegetal staat de hoeveelheid kou van deze winter voorlopig bij de vijftien zachtste sinds 1901. Deze winter valt daarmee nog in de categorie zeer zacht maar heeft toch al meer kou opgeleverd dan vorig jaar (4,8), de winter van 2004 (16,3) en die van het jaar 2000 (3,8)