Friday, February 01, 2008

Noodtoestand Bolivia wegens zware regenval en overstromingen

Minstens 35 doden bij overstromingen in Bolivië
vrijdag, 01 februari 2008



Zware regenval in Bolivië heeft al aan minstens 35 mensen het leven gekost. Sinds november zijn al 130.000 mensen door het water geteisterd. In de regio's Santa Cruz (oosten), Beni (noorden) en Cochabamba (centrum) heeft het water volledige gebieden geïsoleerd, zo maakte de civiele bescherming dinsdag bekend.


Bolivië wordt sinds november getroffen door overstromingen, veroorzaakt door stortregens. Nabij de economische hoofdstad Santa Cruz zijn de inwoners verplicht om hun huizen te verlaten wegens het dreigende water van de stijgende rivier, Rio Grande. In de regio's Beni en Cochabamba zijn dorpen al drie dagen afgesneden van de wereld. Honderden vrachtwagens staan geblokkeerd in Brazilië.


De lokale pers klaagt over de gebrekkige hulp in de getroffen gebieden, een week na de uitroeping van de noodsituatie door de Boliviaanse president Evo Morales. De noodhulp, hoofdzakelijk afkomstig uit Brazilië, komt goed aan op de luchthaven in Santa Cruz, maar de verdeling van de hulpgoederen laat op zich wachten.


Drie helikopters en hulptroepen van het Braziliaanse leger zijn aangekomen in Santa Cruz. Venezuela en Chili beloofden helikopters te sturen.


Specialisten schatten de veroorzaakte schade van het opnieuw opduiken van het klimaatsprobleem 'La Ni±a' reeds op 200 miljoen dollar.