Wednesday, January 27, 2010

Winterweer Noord Nederland.. ( telegraaf)

Winterweer treft vooral noorden

DE BILT - Het winterweer heeft woensdagavond vooral automobilisten in het noorden en de provincie Utrecht getroffen. Spiegelgladde wegen dwongen het verkeer op onder meer de A32 en de A28 stapvoets te rijden.

In Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel vonden aan het eind van de middag al tientallen ongelukken plaats. De ongelukken veroorzaakten veel blikschade. De politie Groningen adviseert automobilisten niet de weg op te gaan als het niet nodig is. In Friesland remmen politieauto's in de avondspits het verkeer af om te voorkomen dat automobilisten met te hoge snelheid over het gladde wegdek rijden.

Ook automobilisten in de provincie Utrecht hadden te lijden van het winterweer. Op de Utrechtse snelwegen vonden aan het begin van de avond tussen de tien en twintig ongevallen plaats. De ongelukken veroorzaakten vooral veel blikschade.

Rijkswaterstaat heeft een 'snelheidsdeken' ingesteld. Dat betekent dat automobilisten op de matrixborden boven de weg wordt geadviseerd hun snelheid aan te passen. Het gaat om wegen rond de knooppunten Lunetten, Everdingen, Oudenrijn en Hoevelaken. Rijkswaterstaat strooit verder intensief zout op de wegen in Utrecht.

Waarschuwing

In het westen van het land had het verkeer in de avondspits geen last van het winterweer. Het KNMI waarschuwt dat de sneeuw en ijzel woensdagavond gladheid blijven veroorzaken op de Nederlandse wegen. Ook voor het weekeinde verwacht het KNMI sneeuwval en vorst.

Het winterweer leidde zoals verwacht tot meer files dan gebruikelijk. De ANWB meldde op het hoogtepunt van de spits tussen de 230 en 240 kilometer file. Op een normale woensdagavond staat er maximaal 170 kilometer op de Nederlandse wegen.

De treinen hadden in de avondspits nauwelijks last van het winterweer. Dat liet spoorbeheerder ProRail woensdagavond weten. Voor zover bekend zijn er geen treinen uitgevallen en zijn er geen lijnen waarop treinen noemenswaardige vertraging hebben. ProRail heeft woensdagavond extra ploegen klaarstaan die kunnen ingrijpen als materieel het door de vrieskou laat afweten.