Saturday, January 30, 2010

Polar - Low... ( telegraaf)

Uniek winterfenomeen:

polar-low Van onze weerkundigmedewerker
AMSTERDAM - Ons land heeft vannacht en vanmorgen vroeg te maken gehad met de passage van een tamelijk uniek winterfenomeen: een polar-low. Deze storing, afkomsig uit de poolstreken, is gevuld met een bel zeer koude lucht waarin het tot 40 graden afkoelt bij een temperatuur aan zee van rond de vijf graden boven nul.


Die combinatie leidt tot zware sneeuwval, een harde wind en soms ook onweer. De polar- low, een zich snel ontwikkelend lagedrukgebied vanuit de Arctische regio, werd vrijdagavond al gesignaleerd op weg naar ons land. Het is voor het eerst sinds de superkoude winter van 1979 dat een dergelijke poolstoring onze regio aandoet.

Normaal gesproken reikt een polar-low tot de kusten van Noorwegen en komt niet verder zuidwaards. Het verklaart nog eens de extreem koude winter van 2009-2010. De storing veroorzaakte vele centimeters sneeuw in ons land: tot 10 cm in het westen en hier en daar 15 cm in het midden- en oosten van Nederland.

Meer sneeuw

Vanmorgen is de rust in de atmosfeer weergekeerd. Er volgt een overwegend zonnige zaterdag, maar vanavond neemt de kans op sneeuwbuien opnieuw toe. Morgen is er meer kans op sneeuw. Januari behoort na morgen officieel tot de koudere exemplaren in de meteorologie. Het is in veertien jaar niet meer zo koud geweest. In De Bilt bleef de gemiddelde dagtemperatuur onder nul steken. 23 dagen bleef de temperatuur onder nul en op 29 dagen lag er deze maand sneeuw.

De winter is nog niet voorbij. De komende dagen zal er op uitgebreide schaal sneeuw vallen bij tmperaturen rond het vriespunt. In de nachten kan het matig vriezen. Pas in de teede helft van de nieuwe week wordt de winterse neerslag minder onder invloed van nieuwe drukstijgingen in Noord- en Oost-Europa. Dit kan de aanzet geven tot een nieuwe vorstperiode van omvang. De diverse weermodellen berekenen een overgang naar droog en koud winterweer.