Saturday, January 30, 2010

KNMI waarschuwing....

KNMI waarschuwt voor 'pittige' sneeuwbuien


AMSTERDAM – Het KNMI waarschuwt zaterdag voor gladheid door sneeuwresten of bevriezing. Ook moeten automobilisten vanavond, vannacht en morgenochtend weer oppassen. De meteorologische dienst verwacht intensieve sneeuwval.

Dat meldt het KNMI op de website.

In het westen worden aan het begin van de avond pittige winterse buien verwacht met lokale intensieve sneeuwval en onweer. Daarnaast is de wind aan de kust krachtig. Buienradar.nl verwacht om 16.00 uur de eerste sneeuw in het noordwesten.





De buien zullen zich naarmate de avond vordert over het hele land uitspreiden. En aan het eind van de avond in het (zuid)oosten Nederland verlaten. 's Nachts zullen er nieuwe sneeuwbuien het land binnen trekken. Ook zondagavond wordt winterse neerslag verwacht.


Overlast

Plaatselijk kunnen er zaterdag enkele centimeters sneeuw vallen, met flinke overlast voor het verkeer. Door de buien van afgelopen nacht viel vooral in Noord- en Zuid-Holland, de Betuwe, Brabant en Limburg behoorlijk wat sneeuw. Zaterdagochtend lag er tussen de 4 en 7 centimeter. Wat zorgde voor veel ongelukken en gladheid.

De Nederlandse Spoorwegen ondervonden geen hinder van de sneeuw. De treinen rijden volgens de dienstregeling, omdat er weinig wind staat. Schiphol kampte in het begin van de ochtend met kleine vertragingen van gemiddeld een half uur, maar doordat de zon doorbrak waren de banen snel weer sneeuwvrij.

Het KNMI verwacht nog tot halverwege de week geregeld winterse neerslag met gedurende de nacht lichte vorst en overdag enkele graden boven het vriespunt.