Thursday, October 01, 2009

Vrijwel zeker duizenden doden aardbevingen Sumatra..( telegraaf)


Duizenden bedolven in Sumatra


Sumatra weer getroffen door aardbeving WASHINGTON/JAKARTA - Het Indonesische eiland Sumatra is donderdag voor de tweede keer in korte tijd getroffen door een aardbeving. Die had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter volgens het Amerikaanse geografische instituut USGS.

Het epicentrum van de beving was 226 kilometer ten zuidoosten van Padang. Die havenstad aan de westkust van Sumatra werd woensdag zwaar getroffen door een beving met een kracht van 7,6. Het officiƫle dodental is verder opgelopen, tot 464, meldde het Indonesische ministerie van Sociale Zaken donderdag.

De meeste doden zijn te betreuren in de havenstad Padang, waar circa 900.000 mensen wonen. Minister van Gezondheid Siti Fadilah Supari zei tegen journalisten dat ze verwacht dat het dodental in de duizenden gaat lopen. Honderden woningen, scholen, hotels en andere gebouwen zijn ingestort.

De berichten over de tweede beving veroorzaakten paniek op Sumatra, meldden Indonesische tv-stations. Maar berichten over slachtoffers en schade zijn er vooralsnog niet.

Het epicentrum van de beving is op het vasteland van Sumatra in de binnenlanden. Die van woensdag was in zee. Mogelijk heeft de aardbeving van woensdag die van donderdag uitgelokt, meldde een Indonesische aardbevingsdeskundige.

De minister zei op de luchthaven van de hoofdstad Jakarta tegen verslaggevers dat de schade groter zou kunnen zijn dan na de aardbeving die Centraal-Java trof in 2006. Toen kwamen meer dan 5800 mensen om het leven en stortten 150.000 woningen in. Met name de stad Jogjakarta werd destijds zwaar getroffen.

Wegen onbegaanbaar

Donderdag was een aantal toegangswegen tot Padang nog onbegaanbaar wegens aardverschuivingen. Puin van verwoeste gebouwen blokkeert ook de doorgang op diverse plaatsen. De telefoonverbindingen die woensdag uitvielen, zijn ook nog niet helemaal hersteld.

Het vliegveld van Padang ging donderdag wel weer open. Later op de dag wordt de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono in het gebied verwacht. Hij zal een bezoek brengen aan de zwaarst getroffen wijken van de stad.

Reddingswerkers zijn ondertussen op zoek naar overlevenden. De operatie wordt bemoeilijkt door hevige regenval. Daarnaast doen zich naschokken voor.