Monday, September 29, 2008

Damrak Amsterdam onderuit..... ( telegraaf.nl)

Rake klappen op Damrak door Dick Hussaarts


AMSTERDAM - Het was opnieuw een dramatische dag op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX index kelderde met een haast ongekende 8,8 procent, de op twee na grootste dalingen in de geschiedenis van de graadmeter, die tot januari 1983 teruggaat.



De AEX-index sloot op het laagste punt van de dag bij een stand van 323,55. Ook de Midkap index kreeg zware verliezen te verwerken en dook 6,9 procent omlaag naar 476,16. Elders in Europa was het beeld iets minder somber. Weliswaar waren ook hier de verliezen fors, maar Duitsland wist het verlies te beperken tot 4 procent en in Frankrijk en Engeland liepen de koersen met 5 procent terug.

Het vertrouwen in de financiƫle wereld leek vandaag volledig weggeslagen. Ondanks een grootscheeps reddingsplan voor verschillende banken, waaronder Fortis, zagen beleggers deze aandelen niet meer zitten en dumpten de stukken. Fortis kelderde met niet minder dan 23,6 procent tot onder de vier euro. ING, genoemd als overnemende partij van ABN Amro, dook 18 procent omlaag en Aegon zag 15 procent van de waarde verdampen.