Monday, September 29, 2008

Amerikaans congres keurt reddingsplannen af.. ( de morgen.be)

Congres verwerpt reddingsplan van 700 miljard dollar
DM update Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het reddingsplan van 700 miljard dollar voor de economische crisis waarmee de VS worstelen, verworpen: 228 afgevaardigden stemden tegen, 205 voor het 'bailout plan'. De Dow-Jones dook meteen spectaculair omlaag. De verwerping van het plan is ook slecht nieuws voor de Europese financiële sector, en zal naar verwachting de koersen nog doen dalen morgen.

Het waren niet alleen de Republikeinen die zoals verwacht in grote getale tegenstemden. 94 Democraten stemden tegen en nekten daarmee het plan. Ze volgen de meerderheid van de Amerikanen: die lieten in polls weten tegen het plan te zijn. De doorsnee Amerikaan vindt dat het de roekeloosheid van de beursjongens beloond.

President Bush zei al erg ontgoocheld te zijn en roept vannacht (namiddag plaatselijke tijd) een crisisvergadering bij elkaar.

Wat ter stemming lag was sowieso al een aangepaste versie van het voorstel dat minister van Financiën Henry Paulson vorige week indiende. Maar zelfs dit ging te ver voor een meerderheid van de volksvertegenwoordigers. Ze zien het idee niet zitten dat de regering honderden miljarden besteedt aan steun aan bedrijven.

Het nieuwe voorstel was erop gericht financiële instellingen met publiek geld te verlossen van onverkoopbare effecten. Het oorspronkelijke voorstel van Paulson, dat slechts drie kantjes telde, was door de vele mitsen en maren die de afgelopen week zijn toegevoegd, uitgegroeid tot een wetsontwerp van ruim honderd pagina's.

De maximale bestedingsruimte van 700 miljard dollar bleef gehandhaafd, maar het op te richten noodfonds kreeg in eerste aanleg de beschikking over 250 miljard dollar. Dat kon dan op verzoek van de president oplopen tot 350 miljard dollar. Verdere uitgaven moesten eerst aan het Congres worden voorgelegd.
In ruil voor de hulp zou de regering een belang in de bedrijven krijgen die van het programma gebruik maken. Dat moest ervoor zorgen dat de belastingbetaler ervan profiteert als de betreffende ondernemingen er weer bovenop komen.

Het was de bedoeling dat de regering opgekochte bezittingen weer door zou verkopen. Als de markt eenmaal is gekalmeerd, is het niet uitgesloten dat daarop zelfs winst wordt gemaakt, die dan weer moest terugvloeien in de staatskas.

Het nieuwe voorstel voorzag ook in een scherp toezicht op de uitvoering van het programma. Sommige volksvertegenwoordigers vonden dat de minister van Financiën in het oorspronkelijke voorstel te ruime bevoegdheden kreeg.

Ook werd in de nieuwe versie paal en perk gesteld aan hoge vergoedingen en gouden handdrukken voor topbestuurders van betrokken bedrijven.

De Republikeinen lagen vorige week al dwars. Zij zagen het niet zitten om gemeenschapsgeld te gebruiken om bedrijven te redden, zonder dat daar strenge voorwaarden aan waren verbonden.
Zij kwamen met een alternatief idee, dat de verantwoordelijkheid bij private partijen legde. De Democraten bestempelden dat voorstel echter als onwerkbaar.

Het nieuwe plan omvatte ook voorzieningen ter bescherming van huizenbezitters die moeite hebben met de aflossing van hun hypotheek. (mvl/sam)
29/09/08 20u20