Tuesday, September 23, 2008

alarm om niet werkend middel tegen tropische ziekte... ( msn.com)

Alarm om niet-werkend middel tegen tropische ziekte

(Novum) - Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft internationaal aan de bel getrokken over een geneesmiddel tegen een tropische ziekte waarin geen werkzame stof zou zitten. Dat bevestigde een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag.

Het gaat om het medicijn met de merknaam Miltefos, dat sinds 2006 op de markt is. De producent heeft volgens onderzoekers ten onrechte vermeld dat Miltefos de stof miltefosine bevat, dat werkt tegen de tropische ziekte leishmaniasis. Het middel wordt vooral gebruikt in India, Pakistan en Bangladesh, maar wordt ook in Zuid-Europa verkocht. Het zou ook te koop zijn aangeboden op internet.

In Bangladesh zouden honderden patiƫnten met Miltefos zijn behandeld tegen leishmaniasis. Het middel bleek volgens het Slotervaartziekenhuis geen enkele werkzame stof te bevatten.

De onderzoekers Jos Beijnen en Thomas Dorlo, beiden verbonden aan het Amsterdamse ziekenhuis, kwamen tot de ontdekking. Zij waren door de regering van Bangladesh gevraagd onderzoek te doen naar Miltefos. Zij hebben het land op de hoogte gesteld van hun bevindingen.