Saturday, July 21, 2007

vervolg noodweer zuid oost Nederland

Noodweer zorgt voor overlast in zuiden en oosten
RIJSWIJK - Het noodweer dat vrijdagmiddag over het zuiden en het oosten van het land trok heeft veel overlast en schade veroorzaakt. Volgens het KNMI vielen er enorme hoeveelheden neerslag. Ook telde het weerinstituut talrijke bliksemontladingen.



Ads door Google
Trauma Dystrofie
Claim schade als gevolg van PD. Vraag informatie aan bij EuroClaim!
www.EuroClaim.nl
Kerstpakketten online
Uw kerstpakketten online bestellen in diverse prijsklassen
www.radder-qualitygifts.nl
Goede Doel Kerstpakketten
250 Kerstpakketten waarmee u gratis uw Goede Doel steunt
www.KerstPakkettenPlaza.nl


Vooral de provincie Limburg werd getroffen door de hevige onweersbuien. Bij de meldkamer van de regionale brandweer in Maastricht kwamen rond 13.00 uur in korte tijd zevenhonderd meldingen binnen van wateroverlast en blikseminslagen in de regio Heerlen, Hoensbroek en Kerkrade. De Limburgse brandweer kon het werk niet meer alleen aan en moest Duitse collega's te hulp roepen.

Hoensbroek werd het zwaarst getroffen. In een filiaal van Albert Heijn kwamen de systeemplafondplaten naar beneden door een lekkend dak. Verderop stortte het dak van een computermagazijn in. Bij de Aldi dreven de boodschappen naar buiten toen een grote hoeveelheid water naar binnen stroomde en bij drogisterij Kruidvat stond het magazijn blank. In het dorp Voerendaal kwam het rioolwater door de wc's omhoog.

Ook de brandweer in Midden- en Noord Limburg kreeg tientallen meldingen van wateroverlast en bliksemschade. Persoonlijke ongelukken door het noodweer hebben zich niet voorgedaan.

In het Noord-Limburgse Arcen viel volgens het KNMI binnen een uur 60 millimeter regen. „Dat is bijzonder veel als je bedenkt dat er normaal in een hele julimaand gemiddeld 60 tot 80 millimeter valt”, aldus een woordvoerder.

Boven Nijmegen, het gebied van de Vierdaagse, was het onweer zeer hevig. In een gebied van 50 bij 50 kilometer werden 280 onweersontladingen per 5 minuten geteld.

Het treinverkeer in het zuiden en het oosten van het land werd ook getroffen door het noodweer. Op de trajecten tussen Roermond en Venlo, Eindhoven en Venlo, Nijmegen en Cuijk, Zutphen en Delden en Nijmegen en Arnhem reden een groot deel van de middag geen of minder treinen door blikseminslag.

De regen- en onweersbuien trokken via Gelderland en Overijssel naar de drie noordelijke provincies. Daar was nauwelijks overlast, doordat de intensiteit van de buien was afgenomen.