Tuesday, July 24, 2007

Belgie getroffen door hevig noodweer

Noodweer treft Vlaanderen


POPERINGE - Het Vlaamse dorp Poperinge bij Ieper is onder water gelopen, toen er in enkele uren 60 liter regen per vierkante meter viel. Een groep kampeerders is geëvacueerd naar een sporthal.


Burgemeester Christof Dejaegher van Poperinge heeft een rampenplan in werking gesteld. Het leger heeft 25 militairen gestuurd. De soldaten blijven bewoners helpen tot de situatie weer normaal is, aldus een woordvoerder van minister André Flahaut (Defensie

In het nabijgelegen Watou is het dorpscentrum voor de tweede keer in vier dagen ondergelopen. In Oostvleteren kwamen enkele boerderijen blank te staan, waaronder een groot aardappelbedrijf. In Zedelgem liepen de kelders van een splinternieuw gemeentehuis onder.

Vooral in de Vlaamse grensstreek met Frankrijk zijn er problemen, meldde omroep VRT. De rivier de IJzer dreigt te overstromen, maar daarbij lopen geen woonwijken gevaar.

Containers

In de Antwerpse haven is dinsdag een truckchauffeur omgekomen, toen twee containers op zijn cabine vielen. De lege containers stonden zes hoog gestapeld. Door de harde wind raakten ze los en verpletterden de cabine. De 34-jarige chauffeur uit Wallonië was op slag dood, meldde justitie in Dendermonde dinsdag.

Vorige week raakten in de Antwerpse haven al twee personen zwaargewond toen noodweer dertig lege containers wegblies. Burgemeester Marc Van de Vijver van de Antwerpse havengemeente Beveren begint samen met de brandweer een onderzoek naar de veiligheidsmaatregelen bij het stapelen van containers.