Monday, July 23, 2007

Grote delen van Engeland staan reeds onder water

Groot-Brittannië kampt met een enorme wateroverlast door de aanhoudende regen.

In het midden en zuiden van het land staan grote gebieden onder water. De overstromingen zorgen voor veel overlast. De schade is enorm, mensen moeten worden geëvacueerd en honderdduizenden huishoudens zitten zonder water en elektriciteit.

Vooral het gebied ten westen van Londen, Gloucestershire, is zwaar getroffen. Doordat een waterzuiveringsinstallatie is ondergelopen, zitten hier 150.000 huishoudens zonder water. Daardoor is een run op flessen water ontstaan.

Hamsteren
De overheid probeert vruchteloos de mensen van hamsteren te weerhouden, maar zowel in Gloucester als in Cheltenham zouden de winkeliers al door hun hele watervoorraad heen zijn.

De autoriteiten zijn begonnen met op verschillende centrale punten gekookt water uit te delen. Trucks met grote watertanks zijn op weg naar de getroffen regio's.

In dit gebied zijn ook meer dan 40.000 huishoudens afgesloten van elektriciteit.

Hulp
Premier Gordon Brown bracht maandagochtend een bezoek aan de zwaarst getroffen gebieden. Hij beloofde hun extra geld en hulpmiddelen. Hij liet zich in een helikopter over de overstroomde landerijen vliegen.

Brown zei dat de regering zich de komende dagen vooral zal concentreren op het afvoeren van het water en het beschermen van de infrastructuur. Op diverse plaatsen is geen treinverkeer meer mogelijk en ook de bussen die het vervoer hadden moeten overnemen, kunnen op veel plaatsen niet meer rijden doordat de wegen onder staan.

Brown kondigde aan het budget voor overstromingspreventie met 300 miljoen euro te zullen verhogen. "We gaan investeren in de bescherming van de kust, de bescherming tegen overstromingen en in de evacuatie-infrastructuur voor de toekomst", aldus Brown.

Ingesloten
Honderden mensen bevinden zich nog in benarde situaties doordat hun huis in het water staat. Ze zijn ingesloten en wachten tot ze door de brandweer of het leger worden gered.

Het stadje Tewkesbury, zo'n 15 kilometer ten noorden van Gloucester, is door het water helemaal van de bewoonde wereld afgesloten. De politie vaart hier met zes boten op en neer om inwoners uit de stad te helpen.

Groot-Brittannië heeft tot dusver een rampzalige zomer achter de rug met veel regen. In Engeland en Wales viel vrijdag een hoeveelheid water die hier normaal gesproken in een maand valt.

Theems
En voorlopig is er nog geen zicht op verbetering, want de voorspellingen zijn dat het blijft regenen en dan dreigen ook de grootste rivieren van het land, de Theems en de Severn, te overstromen.

De Theems en de Severn lopen dwars door de steden Oxford en Gloucester. De situatie is hier kritiek. De bewoners van deze steden treffen voorbereidingen voor het geval de rivieren overstromen en barricaderen hun huizen met zandzakken.

De autoriteiten hebben bouwbedrijven opgeroepen zoveel mogelijk zandzakken ter beschikking te stellen.

Kritiek
De kritiek op de overheid neemt toe. Men verwijt dat de autoriteiten totaal niet op het wateroverlast waren voorbereid. Tal van hulpmiddelen om overstromingen tegen te gaan, zouden niet beschikbaar of ter plaatse geweest zijn. Minister van Milieu, Hilary Benn, heeft dat tegengesproken. Hij zei dat niemand zich op een dergelijke extreme situatie kan voorbereiden.

Volgens de Britse Bond van Verzekeraars loopt de schade inmiddels op tot twee miljard euro.