Toeristen op de vlucht voor bosbranden
ATHENE/ROME - Duizenden toeristen zijn op de vlucht geslagen voor de talrijke bosbranden die het zuiden van Europa teisteren. In de Italiaanse regio Apulië braken ongeveer 5000 personen hun vakantie voortijdig af in verband met een verwoestende brand, meldden Italiaanse media. Ook elders moesten vakantiegangers vluchten voor de vlammen.
In Griekenland kwamen drie oudere vrouwen door een brand om het leven. Zij hadden geweigerd hun dorp op het schiereiland Peloponnesos te verlaten. De autoriteiten lieten acht dorpen ontruimen. Talrijke huizen werden in de as gelegd.
Bewoners klaagden op televisie over een gebrekkige hulpverlening. Volgens hen kwam de brandweer zelfs zonder bluswater opdagen. Volgens de Griekse autoriteiten bestrijden brandweerlieden in heel het land ongeveer branden. Voor sommige gebieden, waaronder enkele vakantieoorden, is de noodtoestand afgekondigd. Tientallen Zuid-Griekse steden en dorpen zitten zonder elektriciteit en water.
In Kroatië moesten honderden bewoners en toeristen het eiland Solta ontvluchten, waar ongeveer driehonderd brandweerlieden al enkele dagen proberen een grote bosbrand onder controle te krijgen. De autoriteiten gelastten de evacuatie van 1400 toeristen en inwoners van het dorpje Necujam, dat door de vlammen wordt bedreigd. Ongeveer 400 hectare bos is al verdwenen.
Het zuiden van Europa kampt al weken met grote droogte en hoge temperaturen. De afgelopen dagen zijn in sommige delen opnieuw temperaturen tot 45 graden gemeten, na een hittegolf in juni.
Aangestoken
Bij de branden gaat het echter niet alleen om natuurcatastrofes. Volgens de autoriteiten is een groot deel aangestoken. Landbouwers zouden op die manier snel land willen ontginnen. Ook projectontwikkelaars zouden belang hebben bij de branden.
In Bulgarije staat bijna 10.000 hectare bos in brand. De regering vroeg de Europese Unie, de NAVO en Rusland om hulp bij de bestrijding van de vuurhaarden. Hevige wind wakkert het vuur aan.
In Italië is de afgelopen drie weken zeker 4500 hectare beschermd natuurgebied verwoest. Het gaat om de zwaarste branden in tientallen jaren. Volgens de Italiaanse tak van het Wereld Natuur Fonds (WNF) is vooral schade aangericht in natuurgebieden in de Abruzzen en Campanië in het midden van het land en in Apulië, Calabrië en Sicilië in het zuiden.
Wat het extreme zomerweer betreft, lijkt de situatie in de 'verdronken' delen van Groot-Brittannië gestabiliseerd. Na de natste maanden uit de geschiedenis, steeg het waterpeil van de Theems in Oxfordshire en Berkshire niet meer verder, waardoor de kans op nieuwe overstromingen afnam. Daarentegen groeide in de overstroomde gebieden de vrees voor ziektes door vervuild water.
In de regio Oxford hebben negenhonderd huishoudens last gehad van het hoge water. In Gloucestershire werd met man en macht gewerkt om meer dan 340.000 mensen van drinkwater te voorzien. In de regio stierven twee mannen die probeerden een volgelopen gebouw van de lokale rugbyclub leeg te pompen. Ze stikten mogelijk door giftige dampen.