Sunday, July 22, 2007

Europese overheden in staat van allertheid gebracht na extreem weer door geheel Europa

Extreem weer plaagt delen Europa
LONDEN/BOEKAREST/WENEN - Hevig onweer in het midden en westen van Engeland en extreme hitte in Roemenië, Bulgarije en Oostenrijk hebben slachtoffers geëist. De zware onweersbuien die vrijdag over het zuiden en midden van Engeland trokken, hebben aan zeker twee personen het leven gekost.

Het aantal doden dat wordt geweten aan de hittegolf die Oostenrijk, Hongarije en het Zuidoosten van Europa al circa een week teistert is zaterdag opgelopen tot achttien, elf in Roemenië, vijf in Oostenrijk en twee in Bulgarije.

De barre weersomstandigheden in Engeland veroorzaakten ook slachtoffers en overstromingen, berichtten de Britse media zaterdag. Op sommige plaatsen viel in een etmaal meer regen als normaal in twee maanden. Veel rivieren traden verbuiten hun oevers.

Na overstromingen in het centraal-westelijke Gloucestershire en Worcestershire moesten helikopters er aan te pas komen om mensen te evacueren uit scholen en woningen. Duizenden mensen in Engeland en Wales moesten de nacht in een noodopvang doorbrengen. De nieuwe Britse premier Gordon Brown prees zaterdag het fantastische werk van de hulpverleners en reddingswerkers.

Voorts zaten veel mensen gedurende de nacht vast in hun auto omdat wegen waren geblokkeerd. Bijna 150 vluchten vanaf de luchthaven Londen Heathrow werden geannuleerd. Ook talrijke spoorwegen waren onbruikbaar en kampte de Londense ondergrondse met grote problemen.

Meteorologen waarschuwden voor meer zware regen, hoewel minder in omvang dan de regens van vrijdag. Sommige kranten riepen zaterdag op de voorpagina dat het land nu door moessons wordt geplaagd, maar dat is volgens deskundigen niet waar. Zware regens zijn vaker voorgekomen op de natte Britse eilanden en er zijn vrijdag op geen stukken na records geslagen.

De 142,6 millimeter regen die vrijdag in Worcestershire neerkwam was slechts een beetje vochtigheid vergeleken met de 279 millimeter van 18 juli 1955 in Martinstown, Dorset. De 43 millimeter regen die vrijdag in één uur tijd in het zuidelijke deel van Londen viel was evenmin een record. In juli 1901 viel in één uur tijd meer dan twee keer zo veel, 92 millimeter in Maidenhead, Berkshire.