Tuesday, July 24, 2007

Bosbranden uitgebroken in Balkan landen ( reisadvies negatief)

Hitte en bosbranden teisteren Balkan-landen
Uitgegeven: 24 juli 2007 14:45

AMSTERDAM - De hittegolf in Roemenië, Macedonië en Servië heeft voor veel chaos en leed gezorgd. Het dodental in Roemenië door de hitte is opgelopen tot dertig.

De meeste slachtoffers waren ouder dan zeventig. Maandag zijn zeker 860 mensen onwel geworden. Dinsdag zijn temperaturen tot 41 graden gemeten.



Op het Griekse eiland Korfoe overleed een 75-jarige man als gevolg van de hitte, aldus de Griekse autoriteiten dinsdag.

Bosbranden

De op een na grootste stad in Macedonië, Bitola, wordt bedreigd door massale bosbranden. Een persoon is overleden en duizenden mensen zijn geëvacueerd. Er woeden meer dan twintig branden. De vuurzee heeft al duizend hectare bos verslonden en de branden hebben zich inmiddels uitgebreid naar de buitenwijken van de 130.000 inwoners tellende stad.

Griekse en Bulgaarse brandweerlieden zijn toegesneld om de lokale korpsen te helpen omdat het vuur dreigde door te stomen naar het centrum van Bitola.

Verwoest

Ook Servië kampt met tientallen bosbranden. Autoriteiten hebben honderden brandweerlieden en politiemensen ingezet voor het bestrijden van de ongeveer vijftig bosbranden. Ruim 2500 hectare bos is inmiddels verwoest.

De grootste brand woedt in Pirot in het zuidwesten van Servië. Ongeveer 1000 hectare bos is daar in vlammen opgegaan.

De hittegolf in het zuidoosten van Europa houdt in sommige landen al bijna twee weken aan.