Koffie en thee niet taboe bij warm weer
De overheid heeft bijna een miljoen 'hittestickers' vernietigd omdat warmtedeskundigen hun mening herzagen en besloten dat er wél koffie en thee mag worden gedronken bij extreme hitte.
De gewraakte sticker
Ondertussen waren er echter al ruim 900.000 stickers vervaardigd en verspreid onder huisartsenposten, gezondheidsdiensten, bibliotheken, zorginstellingen en apotheken waarop stond dat het drinken van warme dranken taboe is tijdens een hittegolf. Na de 'koerswijziging' moest een nieuwe sticker worden vervaardigd en verspreid. De schade wordt geschat op minimaal tienduizenden euro's. De stickers waren gemaakt in het kader van het nationale hitteplan.
Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde gisteravond "dat het voorlichtingsmateriaal moest worden aangepast na gewijzigd inzicht". Een woordvoerster van het departement: "De campagne richt zich vooral op ouderen. Het gevaar bestaat dat als je koffie en thee ontraadt, zij helemaal niets meer drinken."
In het 'paramedische veld' wordt besmuikt gesproken over een blunder van de eerste orde, waarbij werd opgemerkt dat het maar goed is dat er afgelopen weken geen hittegolf is uitgebroken. Na een reeks hittegolven in de afgelopen jaren, waarbij in 2003 1000 tot 1500 doden waren te betreuren, werd een nationaal hitteplan opgetuigd om ingaande deze zomer de bevolking via goede voorlichting beter te wapenen tegen bijzonder warme omstandigheden. De sticker 'Wat moet u doen als het warm wordt' zou daarbij een van de speerpunten zijn om het publiek te bereiken. De geelachtig omlijnde plakker werd voorzien van tal van tips als 'vermijd spanning, blijf uit de hitte, zorg voor koelte' en het (later) ingetrokken 'drink geen koffie en thee'. Aanvankelijk werd voor dit laatste advies gekozen omdat de twee volksdranken vochtafdrijvend zijn, maar bij nader inzien werden de deskundigen het erover eens alleen alcohol (ook vochtafdrijvend) bij hitte in de ban te doen. "Als het warm is en je drinkt met mate koffie of thee ga je echt niet zomaar dood", zegt een arts die anoniem wil blijven.